Publicerad 2021-06-09

En önskan om att se fler vuxna ute under skolavslutningen

Dags för skolavslutning. Nu behöver vi hjälpas åt genom att vara fler nyktra vuxna på stan.

Denna vecka innebär skolavslutning och student på torsdag 10/6 och fredag 11/6. Precis som förra året präglas även detta år av restriktioner utifrån Covid-19 och evenemang kring studenten är inställda.

Det vi kan förutspå är att många ungdomar ändå kommer att vilja samlas med sina vänner för att fira sina avslutningar. Utöver att det finns en ökad risk för stora folksamlingar så innebär firandet för många ungdomar även förtäring av alkoholhaltiga drycker.

Prata med ungdomarna

De flesta unga avstår alkohol om de inte får det från någon de känner. Det vanligaste är dock att någon i den unges närhet köper ut. Som förälder är det därför bra att, förutom med din ungdom, prata med de äldre vännerna till din tonåring om varför du inte vill att de köper ut alkohol. Kom ihåg att det inte bara är olämpligt att köpa ut det är också olagligt.

Många aktörer kommer att vara engagerade och ute den 10 och 11 juni när student och skolavslutning infaller för att trygga de platser där ungdomarna befinner sig. Som tidigare år önskar vi även att ni föräldrar är ute och har tillsyn om det är så att din ungdom är ute. Vi önskar att du som förälder är nykter och finns tillgänglig om det är så att din ungdom blir hemskjutsad eller behöver hämtning på plats.

Bra kontakter

Om du som förälder önskar komma i kontakt med någon av de aktörer som är ute och fältar dessa kvällar så står en del kontaktuppgifter här nedan:

Uppsökande teamet (för frågor/tips/information):

Dina Sultan (073-052 37 29)

Thomas Spångberg (070-676 70 84)

Polisen (för tips om t ex kännedom kring langning eller annat brottsligt samt pågående brott):

Bf.jamtland@polisen.se (tips)

114 14 (tips)

112 (akut)

Stiftelsen Nattvandring.nu (för önskemål om att ansluta som nattvandrare):

Nils-Ivar Odelberg (073-181 67 12).

Sidan uppdaterad 2021-06-09