Publicerad 2021-06-10

Biltvätt på gatorna i Östersund trots förbud

Många tvättar bilen på gatan i Östersund utan att veta att det är förbjudet. Östersunds kommun har den senaste tiden fått in en del samtal från oroliga medborgare som undrar vilken effekt det kan få på vårt dricksvatten när grannens tvättvatten rinner ut i Storsjön.

Hårig hand tvättar bil

Grannar larmar om otillåten biltvätt

Den senaste tiden har Östersunds kommun fått in en del samtal om att många tvättar sin bil på gatan i Östersund.

- Kanske är det allt pollen som får folk att vilja spola av bilen några gånger extra, säger Anna Grundqvist, Miljösamordnare på Avfall Vatten Avlopp. Och det är ju okej, så länge man inte använder avfettningsmedel, bilschampo och liknande.

Okunskap tros vara orsaken

Vad många inte vet är att det är förbjudet att tvätta sin bil med kemiska tvättprodukter på gatan i Östersund. Tvättvattnet som rinner av bilen innehåller tungmetaller, asfalt- och oljerester och kemikalier som inte är bra för miljön. När man tvättar på gatan rinner det vattnet ner i en dagvattenbrunn och hamnar så småningom ute i naturen eller går rakt ut i Storsjön, helt orenat.

När du tvättar bilen i en biltvätt eller tvätthall samlas istället tvättvattnet upp och tas om hand på ett bra sätt. I vissa biltvättar renas och återanvänds till och med vattnet flera gånger.

Storsjön - vårt vattenskyddsområde

- Det kanske inte är så många som tänker på att vattnet som rinner ner i gallerbrunnarna i gatan inte alls går till reningsverket, utan i många fall leder de bara vattnet rakt ut i Storsjön, säger Anna Grundqvist. Samma sjö som vi tar vatten ifrån för att göra dricksvatten av och badar i på sommaren.

Östersund Storsjöns vattenskyddsområde sträcker sig i stort sett över hela Östersund och delar av Frösön och är bland annat till för att skydda sjön från föroreningar. Därför är det förbjudet att göra vissa saker i Östersund som kan påverka sjön, att tvätta bilen på gatan är en av dem.

Vill du läsa mer om våra vattenskyddsområden och vad som gäller? Klicka på länken nedan.

Sidan uppdaterad 2021-06-10