Publicerad 2021-06-16

Så här går det med bygget på Parkskolan

Hösten 2021 går Parkskolan från att vara en högstadieskola till en 4-9-skola och anpassningar av skollokaler och utemiljöer pågår för fullt. Olle Napreeff på Fastighet på Östersunds kommun är övergripande projektansvarig och berättar om omvandlingen, som sysselsätter 10-20 personer i sommar.

bild på skolgården där man nu bygger om för att skapa en ny skolgård

Bygget på Parkskolan pågår för fullt. Även utemiljöerna görs om med tryggare trafiklösningar och en förbättrad skolgård. Foto: Trampolin PR

Eftersom byggnationerna på Parkskolan ska stå färdiga redan från och med hösten valde projektet att hyra in moduler för utbyggnaden. Modulerna hyrs först i tio år och kan sen köpas loss för permanent användning.

– Det här ger flexibilitet, för om elevunderlag med mera innebär att skolan inte längre har behov av lokalerna finns alltså möjligheten att lämna tillbaka dem, säger Olle Napreeff.

man som visar de nya modulerna

Projektansvarige Olle visar de nya modulerna som just håller på att sättas upp. Klicka på bilden för att se den i större storlek. Foto: Trampolin PR

En fördel är också att moduler inte tar lika lång tid vid projektering vilket är en fördel vid tidspressade projekt.

– Moduler är en bra lösning både om det finns mycket eller lite tid och det passade Parkskolan bäst, säger Olle.

Den nya utbyggnaden ger Parkskolan 2100 nya kvadratmeter, 9 nya klassrum, lärarrum, grupprum, toaletter och groventré. Planen är att årskurserna 4-6 ska husera i de nya lokalerna.

Större matsal och bättre skolgård

Med fler elever tillkommer nya lokalbehov för skolan som ombyggnaden ska lösa. Bland annat byggs matsalen ut och skolgården får en rejäl uppfräschning, och förslag från elever ligger till grund för utformningen.

– Vi bygger en multiarena med fotbolls- och basketmål, klätterställningar, gungor, utomhuspingisbord, fler sittplatser och en parkourbana som alla var önskemål från eleverna. En del på nuvarande innergården kommer också finnas kvar. Det kommer bli jättebra!

Huvudingång flyttas från innergården

Parkskolan får i samma veva en ny tillgänglighetsanpassad huvudentré som vetter mot Krondikesvägen, och i anslutning till den en hämta-och-lämna-zon samt parkering.

– Med fler yngre elever ökar behovet av säker plats för att hämta och lämna, och nu gör vi en bra sådan. Samtidigt styr vi upp flödet för andra transporter som avfallshantering och varutransporter. Vi undviker till exempel att få in bilar till innergården, dit många kört tidigare för att komma nära entrén.

En hel del att stå i med andra ord, och allt ska vara färdigt till terminsstarten i augusti.

– Även om vi har viss tidspress så flyter arbetet på som det ska och de småproblem som dykt upp har kunnat lösas. Det är ett kul projekt att jobba med.

bild på en man som visar förändringar på skolgården

Foto: Trampolin PR

Sidan uppdaterad 2021-06-17