Publicerad 2021-06-24

Äntligen kunde kvalitets­pris­vinnarna gratuleras

Äntligen kom dagen då LSS-boendet på Mariebyvägen 10 A, Vård- och omsorgsnämndens vinnare av 2020 års kvalitetspris, fick ta emot sin prischeck samt gratuleras av nämndens ordförande, Lise Hjemgaard Svensson.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande, Lise Hjemgaard Svensson, överlämnar prischecken till Erika Holmqvist, som är enhetschef på Mariebyvägen 10 A.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande, Lise Hjemgaard Svensson, överlämnar prischecken till Erika Holmqvist, som är enhetschef på Mariebyvägen 10 A.

Mötesförbudet satte stopp för prisutdelningen i december, men det blev i en mycket passande miljö som LSS-boendet på Mariebyvägen 10 A, Vård- och omsorgsnämndens vinnare av 2020 års kvalitetspris, till slut fick ta emot sin utmärkelse, nämligen vid en utomhuslunch i Marieby stenbrott.

– Vi är ofta här ute tillsammans, personal och medborgare. Vi har en del andra ställen också, men det här är en favorit, säger Harriet Andersson, som är stödassistent på boendet.

Kost, friluftsliv och motion

Det är bland annat just precis på grund av de gemensamma utomhusaktiviteterna som som boendet tilldelades kvalitetspriset.

– Det var extra roligt att få gratulera gruppen till utmärkelsen på det här viset, och då samtidigt få chansen att uppleva något av hur de tänkt just kring de frågor kring kost, friluftsliv och motion, som de tillsammans med medborgarna jobbat fram, säger Vård- och omsorgsnämndens ordförande, Lise Hjemgaard Svensson.

– Ja, så har vi jobbat hela tiden. Vi började redan när vi startade 1992. Så här på vardagarna jobbar de flesta av medborgarna, men helger och kvällar åker vi gärna på utflykt, och lagar mat tillsammans, säger Eva Hjalmarsson, som är stödassistent på boendet.

– Ja, vi har stort fokus på bra mat, både vi och medborgarna. Vi lagar alltid mat från grunden, det blir mycket ekologiskt och vilt, fyller Harriet Andersson i.

Ute i ur och skur

– Det är ju en anledning till att vi fått priset, men det är ju också det här med att vi är ute och rör på oss. Vi är ute varje dag i ur och skur, och några av våra medborgare kompletterar också med fotboll, basket och para-golf, säger Inga-Lill Hamberg, som också är stödassistent på boendet.

– Vi funderar på använda prispengarna till något studiebesök utifrån någon diagnos, kanske autism. Vi vill också bjuda in en kock som kan få laga en fin middag åt oss, säger Eva Hjalmarsson.

Motivering för 2020 års vinnare

"Enhetschef och medarbetare på Mariebyvägen har tillsammans, på ett målmedvetet och föredömligt sätt, arbetat strukturerat med frågor kring kost, friluftsliv och motion, tillsammans med medborgarna. Arbetet har bidragit till en ökad stolthet bland medborgarna och medarbetarna och skapat en 'identitet för stället'.

Matlagning från grunden med bra råvaror och planerade gemensamma utomhusaktiviteter året runt är några exempel på vad Mariebyvägen satsat på. Medborgarna och medarbetarna trivs och personalomsättningen är låg. Mariebyvägens hälsofrämjande och förebyggande satsning, där man tillsammans med medborgarna lyckats göra skillnad och skapa mervärde, är värd att lyfta fram."

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetspris

Vård- och omsorgsnämnden delar varje år ut ett kvalitetspris till en verksamhet inom vård och omsorg. Syftet med kvalitetspriset är att det ska stimulera till utveckling och förbättra kvaliteten inom vård och omsorg.

Sidan uppdaterad 2021-06-24