Publicerad 2021-08-19

Östersunds kommun stöttar den globala kampanjen för parasport #WeThe15.

WeThe15 uppmärksammar att personer med funktionsnedsättning utgör cirka 15 procent av världens befolkning. Tillsammans tar vi ställning för lika rättigheter och skyldigheter oavsett funktionsförmåga, både på idrottsplanen och utanför den.

Lila bild på 15 procent

Parasport Sverige, Östersunds kommun, Eskilstuna kommun och Friends Arena lanserar i dag den globala kampanjen WeThe15 på svensk mark.

I dag den 19 augusti, fem dagar innan öppningsceremonin av Paralympics i Tokyo, inleds kampanjen genom att lysa upp över 115 landmärken över hela världen i kampanjens lila färg. De digitala infartsskyltarna i Östersund kommer tillsammans med Friends Arena i Stockholm och Stiga Sports Arena i Eskilstuna vara de tre svenska platser som ansluter till bland annat Colosseum i Italien, London Eye i England, niagarafallet i Kanada och USA samt Skytree i Japan. Lanseringen markerar starten av den största globala samarbetskampanjen någonsin för ökad synlighet för funktionsrätt, inkludering och tillgänglighet.

När kampanjen skulle planeras i Sverige fanns flera naturliga kopplingar till den svenska parasporten:

- Vi tycker det är viktigt att delta i kampanjen och vi har mycket spännande på gång i Östersund, till exempel B-VM Parahockey i september, Para Nordic Skiing 2022 och fem VM i regionen i början av 2023, med skidor, skidskytte och hockey i Östersund. Inför VM-året 2023 pågår ett projekt som ska förbättra tillgängligheten av skidspår på Östersunds skidstadion för både aktiva och motionärer, säger Göran Matzén, handläggare på Kultur- och fritidsförvaltningen, Östersunds kommun, och fortsätter;

- Dagens nybörjare kan bli morgondagens paralympier. WeThe15 går helt i linje med hur vi vill skapa möjligheter inom idrotten där du bor.

Uppmärksamma parasportens betydelse

Parasport Sverige arbetar nära ett flertal kommuner runt om i landet, bland annat Östersunds kommun, för att skapa bättre förutsättningar för idrott och rörelse för personer med funktionsnedsättning. Genom gränsöverskridande samarbete identifieras lyckor, lösningar och nya möjligheter. För förbundet var det därför självklart att lansera kampanjen i samarbete med några av landets starkaste parasportorter:

- Vi är så stolta över att genomföra denna kampanj för att uppmärksamma parasportens betydelse och samhällsroll. Vi vet att personer med funktionsnedsättning idrottar i lägre utsträckning än övriga befolkningen, och att det ofta beror på att det finns onödiga hinder som går att eliminera, säger Parasport Sveriges ordförande Åsa Llinares Norlin.

Fysisk aktivitet leder till bättre folkhälsa

Kampanjen följer FN:s globala hållbarhetsmål i Agenda 2030, och kommer aktivt arbeta för att sätta personer med funktionsnedsättning i centrum i inkluderings- och tillgänglighetsutveckling. Även i Sverige finns tydliga behov kampanjen hoppas belysa:

- Siffrorna kan inte bli tydligare, idrott och fysisk aktivitet leder till bättre folkhälsa. Vi behöver tydliga investeringar i parasport för att personer med funktionsnedsättning ska ha lika möjligheter till en aktiv fritid. Tillsammans med Friends Arena, Östersunds kommun och Eskilstuna kommun tar vi nu tydliga kliv för en jämlik och inkluderande idrottsrörelse, säger Åsa Llinares Norlin.

Alla ska ha möjlighet till träning

Vill du börja idrotta? ParaMe är en tjänst som hjälper dig att hitta träning som passar dig. Hitta din idrott i Östersund på ParaMe.


Sidan uppdaterad 2021-08-19