Publicerad 2021-08-27

Street games i Torvalla lockade glada deltagare i alla åldrar

Under sommarlovets tre sista veckor har Torvalla sporthall och idrottsplanerna utanför fyllts av barn och unga som provat på olika idrotter. Boule, fäktning, basket, badminton, fotboll, friidrott, dans och gymträning har stått på schemat.

– Street games syfte är att locka fler unga till idrottsrörelsen, framför allt i bostadsområden där idrottsrörelsen inte är så stark, berättar Maria Naalisvaara på RF-SISU (Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna) som är en av arrangörerna.

Stor och liten person fäktas i gymnastikhall.

Fäktning var en av de spännande aktiviteter som många ville prova på under Street games i Torvalla.

Street games har under senare år anordnats på flera andra orter i landet, men det här var första gången i Östersund. Att det blev just i Torvalla föll sig naturligt.

– Här finns massor av barn och unga med både lust och driv att prova på nya aktiviteter, men många av dem har inte ens tänkt tanken att de kan idrotta i en förening. De är helt enkelt inte uppvuxna med en tradition av föreningsidrott och då är det inte så enkelt att veta hur man ska göra. Vad kostar det, när tränar man och var håller föreningen till? Street games ska fungera som ett lätt och välkomnande steg in i idrottsrörelsen, berättar Maria som till vardags jobbar som ansvarig för inkluderingsarbetet på RF-SISU.

"Vi gör skillnad!"

Uppslutningen på Street games har varit över förväntan, med deltagare mellan 0 och 80 år och 100–130 deltagare per kväll.

– Det har varit fantastiskt roligt! Det har gett en känsla av att vi tillsammans kan göra skillnad för så många barn och ungdomar, genom att skapa aktiviteter och ge dem möjlighet att prova på idrotter som de aldrig kommit i kontakt med, säger Maria.

Street Games i Östersund är ett samarbete mellan kommunen, RF-SISU och Rädda barnen samt ett antal idrottsföreningar. Till sin hjälp har de också haft nio unga sommarjobbare som anställts via kommunen.

– Behovet av mötesplatser och aktiviteter i Torvalla är stort och det märks att alla uppskattar när det anordnas något sådant här. Barnen har kommit cyklandes och springandes innan vi ens öppnat och frågat ”När börjar ni, var är ledarna och hur gör man det här?”. De har verkligen knutit an till oss och är pigga på att prova på allt. Det har också överraskat oss positivt att så många föräldrar har följt med barnen hit., säger Caroline Sten från Rädda Barnen.

Låg tröskel och lotsning

De barn och unga som blivit extra intresserade av en viss idrott har fått hjälp med kontaktuppgifter och information om hur man blir medlem, avgifter, träningstider och så vidare.

– Vi har valt att samarbeta med idrottsföreningar som är villiga att sänka tröskeln, både i form av pengar och i sitt bemötande, för att underlätta för fler att delta i verksamheten. Vi kan ju inte gärna låta ungdomarna prova på en idrott som de sedan inte har råd eller möjlighet att vara med på!

Projektledare för Street games är Abdo Suliman på RF-SISU. Har arbetar bland annat med den föreningslotsning som påbörjades i Torvalla under våren.

– Föreningslotsningen innebär att jag hjälper skolungdomar att få information om och komma i kontakt med olika idrotter och föreningar. Jag kan till exempel följa med dem dit första gången och hjälpa dem att ta reda på vad som krävs för att bli medlem – allt för att underlätta för fler att börja med en idrott, berättar Abdo.

Förutom de olika idrotterna anordnade Street games även enklare aktiviteter som precis alla kunde vara med på; pyssel, kortspel, kubb, limbo, dansstopp och annat kul som barnen själva initierade.

Tre av ledarna för Street games

Tre av Street games engagerade ledare; Maria Naalisvaara och Abdo Suliman från RF-SISU och Caroline Sten från Rädda Barnen.

Ryggen av en kvinnlig ledare på Street games

Nio ungdomar har i år haft som sommarjobb att hjälpa till som ledare på Street games. De flesta av dem är själva uppvuxna i Torvalla och kände många av barnen.

Leende man i grön hoodie

David Eriksson följde med sina två döttrar till Street games. ”Det är suveränt att någon sådant här anordnas och tjejerna har haft jättekul.”

Vidare läsning

Besök: www.streetgames.se

Sidan uppdaterad 2021-08-27