Publicerad 2021-09-16

Äntligen öppnar den nya samiska förskolan i Östersund

Måndagen den 4 oktober är det premiär! Då öppnar äntligen den nya samiska förskolan i Lövsta förskolas lokaler på Frösön.
– Efterfrågan har funnits länge och nu längtar vi verkligen efter att dra i gång verksamheten, berättar Anna Rosén, rektor för samiska förskolan.

Bok på samiska med två troll på framsidan

Att få tag i samisk litteratur är en utmaning, men raden med böcker fylls löpande på.

Att det skulle bli en ny samisk förskola i Östersund har varit klart sedan länge, frågan var bara när. Skollagen ger nämligen alla vårdnadshavare till samiska barn rätt att få plats på en förskola där utbildningen bedrivs på finska, meänkieli eller samiska. Det har också funnits en önskan från flera håll om att skapa ett sammanhang där de samiska barnen inte är en minoritet, utan där det samiska blir det självklara och naturliga.

– Utmaningen har legat i att rekrytera lämpliga pedagoger till verksamheten, som både talar de samiska språken och som kan lära ut den samiska kulturen på ett sätt som passar små barn. Nu har vi dock hittat två klockrena pedagoger i Emma-Kristina och Anne Lajla, berättar Anna.

Förväntansfulla pedagoger

Emma-Kristina Larsson har gått estetisk linje på gymnasiet, jobbat som turistinformatör och varit engagerad i flera samiska kulturevenemang. Själv talar hon sydsamiska.

– Det känns spännande och lite pirrigt att vi äntligen ska öppna. Jag ser fram emot att träffa barnen och att få in så mycket samisk sång och musik som möjligt i verksamheten.

Anne Lajla Buljo Åhren arbetar som modermålspedagog i Strömsund och talar både nord- och sydsamiska. Hon ser fram emot att jobba mycket praktiskt med barnen, bland annat genom att lära dem samiskt hantverk och hur de kan ta tillvara allt som finns i naturen.

– Inom den samiska kulturen finns också många oskrivna regler som förs vidare från generation till generation, som känns viktiga att lära ut och bevara. Men innan jag kan planera några konkreta aktiviteter måste jag lära känna barnen ordentligt!

bild på en kvinna som sitter i en röd soffa och ler

Anna Rosén och Emma-Kristina Larsson jobbar för fullt med förberedelserna inför öppnandet av den nya samiska förskolan. ”Det är så roligt att det här äntligen blir av!” säger Anna.

En dag i veckan – till att börja med

Förskoleverksamheten har utformats i samråd med föräldrarna och just nu är planen att den samiska förskolan endast ska ha verksamhet på måndagar. På så sätt får barnen en helsamisk dag i veckan och kan samtidigt behålla sin ordinarie förskoleplats nära hemmet.

Eftersom maten är en viktig del av den samiska kulturen kommer även lunchen på avdelningen att bestå av samiska rätter. Samisk måltidspersonal kommer att hälsa på för att hjälpa förskolans ordinarie måltidspersonal att planera och laga maten.

– Det är så roligt att det här äntligen blir av! När vi väl har kommit i gång får vi ha en löpande avstämning om hur allt fungerar och se hur många familjer som faktiskt söker plats här. Redan från start kommer vi att ha nio barn på förskolan och blir det fler behöver vi också rekrytera fler pedagoger. Man kan säga att vi lägger rälsen samtidigt som vi kör tåget, konstaterar Anna med ett skratt.

Mer om samiska förskolan

Små leksaksrenar på ett bord
Dörr med välkomsttext på samiska
Sidan uppdaterad 2021-09-27