Publicerad 2021-09-22

Vinnarna av Östersunds kommuns miljöpris 2021

Det blev IsoTimber och Sustainable Fashion Week som vann Miljöpriset 2021. Dessutom blev LSS-boendet Gulsparvvägen 26 utsett till Årets Miljöinspiratör inom kommunkoncernen 2021.

Årets miljöpristagare samlade ute på Stortorget

Från vänster: Andreas Hörnfeldt och Greger Tandberg Östersunds kommun, Lisbet Mellgren och Belinda Enryd Karlsson Sustainable Fashion Week, Håvard Jegerstedt Isotimber

Miljöpriset 2021 delades ut vid årets Klimatseminarium som hölls digitalt och coronasäkert på Storsjöteaterns stora scen.

Vinnare av Miljöpriset 2021: Isotimber

- Jag känner mig stolt som VD hos Isotimber att få ta del av Östersunds kommuns miljöpris. För mig är det en stor bekräftelse på att vi är på rätt plats i rätt tid, säger Håvard Jegerstedt som är VD på Isotimber.

Motivering till priset:

Svenska byggnader står för totalt en dryg femtedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser, sett ur ett livscykelperspektiv.

Med sin affärsidé och mission om att leverera den mest hälsosamma och miljösmarta husstommen i världen fortsätter Isotimber sitt arbete för minskad klimatpåverkan inom bygg- och fastighetsbranschen.

Isotimbers väggelement av trä med lång livslängd är designade för att lätt kunna återbrukas med ambitionen att det i framtiden ska bli en helt cirkulär produkt.

Vinnare av Miljöpriset 2021: Sustainable Fashion Week

- Det är helt fantastiskt och ärofyllt att få en utmärkelse av kommunen. Det ger en extra pepp att jobba framåt med vårt event, säger Belinda Enryd Karlsson och Lisbet Mellgren från Sustainable Fashion Week.

Motivering till priset:

Modeindustrin beräknas stå för så mycket som upp till tio procent av de globala utsläppen av växthusgaser. En systemomfattande förändring i branschen är nödvändig för att minska miljöpåverkan med sin stora vattenförbrukning och kemiska utsläpp.

Sustainable Fashion Weeks initiativ med slow-fashion utmanar och ger inspirerande exempel på hur modeindustrin kan bidra, och för oss att ställa om vårt konsumtionsmönster.

Det handlar om nya affärsmodeller, förnybara och hållbara material, förlängd livslängd på produkter samt återvinning.

Vinnare av Årets miljöinspiratör inom kommunkoncernen 2021: LSS-boendet Gulsparvvägen 26

- Det är jätteroligt att vi uppmärksammas och ett bra bevis på att vi faktiskt jobbar på ett bra sätt, säger Greger Tandberg, Enhetschef, som tog emot priset tillsammans med Andreas Hörnfeldt.

Motivering till priset:

LSS-boendet tar ett helhetsgrepp kring miljö- och klimat, och förändrar därmed livsstilsmönstret för både personal och boende.

Genom att arbeta för mindre miljöbelastande resor till och från arbetet, städa utan kemikalier och ha en kranmärkt arbetsplats gör Gulsparvvägen 26 insatser inom flera områden.

Med sin hydroponiska odling visar de också på nyfikenhet för nya lösningar.

Stort GRATTIS till alla vinnare!

Sidan uppdaterad 2021-09-22