Publicerad 2021-09-30

Stor torsdag för Östersunds kommun!

I dag har det hänt stora saker i vår stad. Två stora byggstarter har inletts i dag, torsdag. Dessutom hölls i dag ett första uppstartsmöte för Synsam.
- Det händer så otroligt mycket i Östersund nu! säger Anders Wennerberg, kommundirektör.

Första spadtaget vid nya vattenverket

I dag har Kommunalråden och tekniska nämndens ordförande tagit första spadtaget för det nya vattenverket i samband med en pressträff som hölls vid lunchtid. Under ungefär två år har arbetet pågått med att projektera och planera ett nytt vattenverk som ska klara av framtidens utmaningar när det gäller dricksvattenförsörjning.

- Det här är en historisk händelse för Östersunds kommun och en stor investering. Att bygga ett nytt vattenverk är ingen liten sak och det är ett spännande och komplicerat arbete vi har framför oss, säger Ola Eckerdal, projektledare vid Östersunds kommun.

Det vi nu tar första spadtaget för är alla de markarbeten som behöver göras. Först 2023 räknar vi med att börja bygga vattenverket och då enligt den detaljplan som är fastställd.

Vattenverket beräknas stå klart i februari 2026.

Första spadtaget även för det nya skolbygget i Lugnvik

I förmiddags hölls även en pressträff på tema "Första spadtaget" vid skolbygget i Lugnvik. Nu är hela skolan och förskolan rensade från allt gammalt byggmaterial, ända ner på betongen. Sen blir det istället nytt, fräscht och hållbart för hela slanten. Dessutom ​anpassas lokalerna till dagens undervisningsformer. Allt ska vara klart för inflyttning till hösten 2023.

Uppstartsmöte för Synsam-etableringen

Förutom dessa två stora händelser hölls under torsdagen även ett första uppstartsmöte för Synsam som flyttar hem sin glasögonproduktion från Asien till Sverige – eller rättare sagt till Östersund. Företagets fabrik- och innovationscenter uppförs i Östersund och beräknas ge 200 nya arbetstillfällen. Synsam Groups fabrik på Frösö Park uppförs i en hangarbyggnad på cirka 8 100 kvadratmeter. Produktionskapaciteten ligger på över 1 miljon par glasögon per år. Den totala investeringen för Synsam Group uppgår till cirka 250 miljoner kronor över tre års sikt.

"Östersund andas framtidstro"

- Det händer så otroligt mycket i Östersund nu. Både bostadsbyggnationer, företagsetableringar, nya skolor, vattenverk med mera. Östersund andas framtidstro på ett sätt som gör mig väldigt glad, avslutar Anders Wennerberg, kommundirektör.

Sidan uppdaterad 2021-10-01