Publicerad 2021-10-19

Nu har våra anläggningar fotograferats i 360 grader för bättre tillgänglighet

Gå virtuella rundturer på några av våra anläggningar; Storsjöbadet, Östersund Arena, Sporthallen och Storsjöteatern. Med hjälp av 360-gradersfotografering kan du nu få veta hur anläggningen ser ut redan innan du hunnit besöka den.

sporthallen, a-hall

Gå en virtuell rundtur. Nu kan du se hur några av våra anläggningar ser ut - redan innan du besökt dem. Foto: Göran Strand

Många känner till och använder sig redan av Google Street View för att få en så verklig bild som möjligt av den miljö man vill titta på för att exempelvis planera ett besök eller navigera på olika platser. Nu har en idé om att göra samma sak med flera av kommunens anläggningar beviljats genom kommunens digitaliseringsprojekt Digiresan.

- Vi är bland de första kommunerna i Sverige som gör det här och det känns jätteroligt att det nu har blivit verklighet. 360-gradersfotografering är ett mycket bra exempel på hur vi med hjälp av digitalisering gör miljöer mer tillgängliga för alla, exempelvis personer med funktionsnedsättning och för nya besökare, säger Helene Olsson Sandal, tillgänglighetsstrateg på Östersunds kommun.

Projektet innebär att anläggningarna Storsjöbadet, Östersund Arena, Sporthallen och Storsjöteatern har genomgått en så kallad Accessibility View-fotografering, det vill säga en 360-gradersfotografering där tillgängligheten är i fokus. Accessibility View är en variant av Google Street View som även passar för inomhusfotografering. Det är en service som alla besökare har nytta av, men här finns ett extra fokus för besökare med funktionsnedsättning.

- Personer med funktionsnedsättning uttrycker att det kommer att vara till stor nytta att få veta hur anläggningen ser ut redan innan dom åker hemifrån. Möjligheten att se en anläggning innan man besöker den för första gången kan vara till stor hjälp i planeringen. Inte minst för den som behöver extra assistans, säger Fredrik Lindberg, projektledare på Kultur- och fritidsförvaltningen.

Även arrangörer som funderar på att hyra de kommunala anläggningarna för olika evenemang kommer kunna skaffa sig en uppfattning på förhand om hur lokalen passar deras ändamål.

Vyerna över anläggningarna finns tillgängliga för alla på kommunens webbplats. Det kommer att kompletteras med fler 360-gradersfotograferingar på våra andra anläggningar.


Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2021-11-11