Publicerad 2021-11-04

Nu söker vi fler jourhem för barn och ungdomar

Familjehemscentrum i Jämtlands län är i behov av fler jourhem för barn och ungdomar i ålder 0-18 år. Som kontrakterat jourhem gör ni skillnad när det som mest behövs mot arvode. Ni förväntas kunna ta emot tillfälliga placeringar av barn och ungdomar med kort varsel dygnet runt, vilket ställer högra krav på flexibilitet.

Kvinna, barn och hund tar en paus i skogen.

Arkivbild.

Nu söker Familjehemscentrum i Jämtlands län jourhem att kontraktera för 1-2 platser för barn och ungdomar inom åldersspannet 0-18 år.

Uppdraget som jourhem ställer genomgående höga krav då det innebär att möta barn i kris. Samarbetsförmåga, flexibilitet och förmåga att fatta egna beslut är avgörande, samtidigt som man behöver förhålla sig till socialtjänstens planering.

Höga krav på flexibilitet

Som kontrakterat jourhem förväntas ni dygnet runt kunna ta emot tillfälliga placeringar av barn och ungdomar. Ofta sker placeringen med kort varsel, några timmar, vilket ställer högra krav på er flexibilitet.

Placeringslängden kan variera allt från en enstaka dag till några månader. Under uppdraget kommer ni samarbeta med oss på Familjehemscentrum samt placerande socialtjänst.

Kriterier för att kunna bli jourhem

Vi söker er med erfarenhet av att arbeta med barn och ungdomar, gärna tidigare familjehemsuppdrag eller liknande med goda referenser. Personlig lämplighet är avgörande. Utöver det krävs följande:

  • Två stabila, trygga vuxna där en kan vara hemma på heltid.
  • Inga hemmavarande barn, utom möjligen äldre tonåringar som är självgående.
  • Ni bor inte alltför långt ifrån Östersund.
  • 1-2 lediga rum för att ta emot placeringar, rummen ska vara grundmöblerade.
  • Ni ska ha körkort och bil.

För att bli ett jourhem utreds du av socialtjänsten som bedömer din lämplighet. Det är också viktigt att du tar emot utbildning och handledning vid behov.

Ersättning

Den som är hemma på heltid får ersättning i form av arvode och har rätt till semester. Arvodet är sjukpenninggrundande och pensionsgrundande, men berättigar inte till tjänstepension. Ni får även ersättning för barnens omkostnader.

Fakta

Ett jourhem är ett hem som står redo att med kort varsel ta emot tillfälliga placeringar av barn och ungdomar mot ersättning. Den som ansöker om att bli jourhem får sin lämplighet utredd av socialtjänsten.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2021-11-04