Publicerad 2021-11-23

Äventyrsbassängen håller stängt året ut

Det blir inget vatten i äventyrsbassängen före årsskiftet. Reparationen av skadan i hoppbassängen pågår för fullt, men tar tid att torka. Det här är en skada som har uppstått under hösten, efter den årliga genomgången av badet.

Barn och vuxna som badar i äventyrsbassängen och bubbelpoolerna.

Det dröjer till efter årsskiftet innan vi får se äventyrsbassängen fylld med vatten igen.

Det var i oktober som personalen upptäckte en spricka i hopp-bassängens kakel. Efter höstlovet satte man igång att tömma bassängen. Eftersom den sitter ihop med äventyrsbassängen behövde även den tömmas. Övriga delar av Storsjöbadet håller öppet som vanligt.

- Konstruktionen måste bli torrare, innan man kan påbörja reparationen med betong. Sen måste vi vänta i sju dygn innan vi kan lägga ny klinker i hoppbassängen, berättar Christer Norlin, projektledare på Teknisk förvaltning.

- Den nya lagningsbetongen behöver därefter torka i 28 dygn för att uppnå rätt hållfasthet, innan vi kan börja fylla bassängen med vatten igen. Vi räknar sen med att det tar cirka en vecka att fylla på vatten och värma upp hoppbassängen och äventyrsbadet. Exakt när badet öppnar igen är svårt att säga.

Bassängens stomme är stabil

- Stommen i bassängen är stabil och skadan har inte varit farlig för badgästerna, förklarar Christer.

Varje vår - före sommarsäsongen - tömmer man bassängerna under tre veckor för att se över bassängerna, kolla vassa kanter, se över installationer, laga fogar och spruckna klinker samt måla och hålla fräscht. Den skada man nu åtgärdar har uppstått under hösten.

- Vartannat år anlitar vi en specialist på betong, som kontrollerarar stommen, berättar Christer Norlin.

- Storsjöbadet underhålls kontinuerligt. Men det är 35 år sen badet invigdes och vi är inne på slutversen innan det kommer att krävas mer omfattande renoveringar, konstaterar Christer. Idag har man mycket mer kunskap om vilka material man ska använda när man bygger badhus.

En politisk grupp är tillsatt för att se över olika möjligheter inför ett framtida beslut om att bygga nytt badhus - och eventuellt äventyrsbad.

Möjligt att frysa årskortet

Det är hoppbassängen, vattenpisten och äventyrsbassängen som hänger samman och därmed håller stängt. Även bubbelpoolerna hålls stängda av säkerhetsskäl. Motionsbassäng, undervisningsbassäng, barnlandskap, rutschbanor, relax, caféet och gym håller öppet som vanligt.

- För att det inte ska bli för trångt när äventyrsbassängen är stängd har vi bestämt att ta in max 150 badgäster, berättar Malin Bystedt, enhetschef på Storsjöbadet. Men vi har inte behövt säga nej till någon hittills.

- Inför jullovet kör vi på som nu, det vill säga inga insläppstider utan endast maxantal på 150 personer, förklarar Malin Bystedt. 

Du som har värdekort/årskort kan välja att frysa ditt kort under den här perioden. Kontakta i så fall receptionen så hjälper de dig med det.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2021-12-27