Publicerad 2021-12-02

Företagare representerar Östersund och länet på spansk gastronomifestival

D*na Festival Dénia är en internationell gastronomifestival som anordnas av staden Denia i Spanien. Festivalen handlar om att hylla gastronomi som en del av stadens kulturella DNA. Den 3 -6 december representeras Östersund och länet av kultur och matföretagare.

Närbild på spännande maträtt

Det är Fabienne Theiler, festivalarrangör och företags­ägare av Fabvolution, kocken Maja Lindholm från Nästgårds och hantverks­bagare Marina Lövgren från Frejas Bakeri, som åker ner för att besöka och inspireras av festivalen och matkulturen i Denia.

Förutom att ta del av spansk gastronomi och festivalkultur så kommer företags­delega­tionen att visa upp jämtländsk matkultur. Maja Lindholm och Marina Lövgren kommer tillsammans att göra ett "Wild Food tunnbröd" från Jämtland Härje­dalen under en så kallad show-cooking på lördagen.

"Vi vill visa upp hur vår matkultur är präglats av naturens skafferi, spännande matkultur och inspirera festivalens besökare att ta sig utomhus och våga laga mat utomhus på ett enkelt och roligt sätt. Att vi representerar Jämt­land Härjedalen med en trio kvinnor är ingen slump, vi vill visa att vi i Norrland är driftiga tjejer i gastronomi­branschen, en bransch som i många länder är dominerade av män", säger Fabienne Theiler.

Två tjejer står i restaurangkök och lagar mat

Denia är precis som Östersund utsedda av Unesco som Creative City of Gastronomy. "Våra städer har haft flera samarbeten kopplat till gastronomi. Till exempel två gemensamma skolutbytesprojekt", berättar Theresia Grön som arbetar med Unescoutmärkelsen på Östersunds kommun.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2021-12-02