Publicerad 2021-12-08

De räddade livet på sin kollega: ”Vi trodde att det var kört”

Det som var tänkt att bli en rolig kväll med arbetsgänget slutade med en kamp för livet. En medarbetare segnade plötsligt ned med hjärtstillestånd under tävlingen i Laserhallen. Om det inte varit för snabb hjälp med HLR av kollegorna hade han förmodligen inte varit i livet i dag.

Anders Wennerberg hyllade Fredrik Johansson och hans kollegor på Vatten för sin hjälteinsats.

Det var fredag 19 november som det höll på att gå riktigt illa för en anställd på Vattenverket (Dricksvatten/automation). När han föll ihop, till synes livlös, fick hans kollegor snabbt sätta i gång med hjärt- och lungräddning.

Det var Johan Franzon och Fredrik Johansson som med telefonsupport från SOS var mest aktiva i räddningsarbetet.

– Men när ambulansen hämtade honom hade vi fortfarande inte sett något livstecken, berättar Fredrik Johansson.

– Det kändes som att hoppet var ute. Vi bestämde oss ändå för att genomföra den gemensamma middagen för att tillsammans bearbeta det som hänt, säger Maria Hellblom.

Glädjebeskedet

Men senare på kvällen kom det glada beskedet att deras arbetskamrat överlevt, trots att han drabbats av ett relativt långvarigt hjärtstillestånd. Dessutom har återhämtningen efter operation gått riktigt bra. Om några dagar börjar han arbeta igen på deltid.

Under onsdagen besökte kommundirektör Anders Wennerberg arbetslaget på Vattenverket och uppvaktade hjältarna med blommor.

– Jag blir både rörd och stolt över vår fantastiska personal. Vilken enormt fin insats de gjort för sin arbetskamrat som nu är hemma igen hos sin familj, säger Anders Wennerberg.

– Tack vare Johans och Fredriks kunskap i hur man utför hjärt- och lungräddning räddade de faktiskt livet på en kollega. Den här händelsen belyser igen hur otroligt viktigt det är att vi alla lär oss HLR. Vi har normalt sett en bra rutin för det, men den haltar på grund av pandemin. Nu sätter vi fart igen med nya utbildningstillfällen för alla anställda.

Regelbunden utbildning

Alla anställda i Östersunds kommun ska regelbundet genomgå utbildning i HLR och brandskydd. Intervallet har varit vart fjärde år. Under pandemin har det dock inte funnits några utbildningstillfällen.

– Det pågår just nu arbete med att ta fram förslag på hur vi ska genomföra och förbättra utbildningarna, som kommer att starta igen efter årsskiftet, säger kommunens säkerhetschef Oskar Kirkbakk.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2021-12-08