Publicerad 2021-12-08

Gemenskap, pepp och långa samtal på fritidsgårdens tjejkvällar

Vid ett bord sitter två tjejer och spelar kort. I en soffa sitter några andra och pratar. Det är tjejkväll på Torvalla fritidsgård, alltså en kväll i veckan då bara tjejer får komma till gården. Här kan de koppla av, vara sig själva och prata om sådant som just tjejer behöver prata om.

Fyra kvinnor som sitter vid ett bord

Medarbetarna Lotta Enqvist, Elin Lidgren, Praba Singham och Faten Harouki diskuterar kvällens aktivitet på fritidsgårdens tjejkväll; matlagning enligt ett TikTok-recept.

 

Lotta Engqvist på Torvalla fritidsgård fick idén om tjejkvällar för flera år sedan. Hon såg ett behov hos tjejerna av att få träffas under helt kravlösa förhållanden.

– Trycket på ungdomarna är så mycket hårdare idag än tidigare. Sociala medier och alla förväntningar som finns gör att man inte är lika trygg i sig själv, och behovet av vuxenkontakt och att prata med andra är stort. Jag ville hitta ett sätt att stärka de här tjejerna, få dem att vara stolta över den de är och ge dem möjlighet att tillhöra ett sammanhang.

Tjejkvällarna blev snabbt populära men när resurserna tog slut lades projektet på is under en tid. Tack vare Östersunds kommuns stora satsning på Torvalla har man nu kunnat starta upp verksamheten igen.

Kvinna som ler in i kameran

Faten Harouki jobbar som timvikarie på fritidsgården.

 

– Det är stor skillnad på en tjejkväll och en vanlig gårdskväll. Det blir en annan sorts gemenskap som inte finns här annars. Vi gör olika aktiviteter tillsammans, snackar mer och peppar varandra. Och så brukar vi köra Asken, då alla får lämna in anonyma frågor som vi pratar om sen, berättar Tilde som gärna kommer på måndagar.

– Jag gillar också tjejkvällarna. Det är mer avspänt och man kan bara hänga och vara sig själv. När killarna är här blir det mer folk, mer spring och betydligt mer högljutt med musik och Fifa-matcher som spelas, fyller en av de andra tjejerna i.

Trygg grupp ger långa diskussioner

Faten Harouki jobbar som timvikarie på fritidsgården. Hon berättar att det finns ett stort behov hos de här tjejerna att just prata och peppa varandra.

– Vi har lyckats skapa en trygg grupp där man kan komma som man är och bara får vara utan att behöva prestera. Här vågar man släppa garden och ställa frågor. Och då får man höra att andra också har samma funderingar, att man inte är ensam om att känna och tycka vissa saker. Ofta blir diskussionerna så ingående och långa att vi måste avbryta för att komma hem någon gång, konstaterar hon med ett skratt.

Till tjejkvällarna kommer även tjejer som av kulturella skäl inte får komma till gården övriga kvällar. Det ger dem ett tryggt sammanhang och något mer att göra än att bara gå hem efter skolan.

På plats finns även Elin Lidgren och Praba Singham från Svenska kyrkan, som har samarbetat med fritidsgården sedan länge.

– Vi har ju samma målgrupp och vill åt samma håll; att göra något för ungdomarna i Torvalla. Här kan vi möta och skapa en relation till tjejerna och förhoppningsvis vara ett stöd i att stärka dem som individer.

Två kvinnor som sitter vid ett bord

Lotta Engqvist på Torvalla fritidsgård har ett fint samarbete med Elin Lidgren från Svenska kyrkan. "Vi vill samma sak; att göra något för ungdomarna i Torvalla", säger Elin.

 

Just nu tittar kommunen på om satsningen på tjejkvällar kan fortsätta även under nästa år. Förhoppningen är att det ska bli en långsiktig satsning, eftersom det har visat sig vara en viktig mötesplats för tjejer i Torvalla.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2021-12-08