Publicerad 2021-12-08

Ungdomarnas idéer om kretsloppsparken

Tekniska förvaltningen undersöker förutsättningarna för att bygga en kretsloppspark i Östersund. När vi frågade en gymnasieklass hur en kretsloppspark ska stimulera unga till återbruk och återvinning svarade de:

- Kretsloppsparken ska vara ljus och fräsch. Man ska kunna läsa om den i sociala medier som vi är aktiva i och det ska vara billigt fika som är tillverkat av råvaror som skulle blivit svinn på livsmedelsbutikerna.

- Vi blev inbjudna att delta när gymnasiekursen presenterade svaren på de tre frågor som vi ställt om en framtida Kretsloppspark säger Ida Sjölund, avfallsstrateg. Det var fyra grupper som alla gjorde jättebra presentationer med många intressanta idéer, både på var Kretsloppsparken ska ligga, vad som ska finnas där och hur den ska stimulera unga till återbruk och återanvändning. Eleverna har sett möjligheterna med en kretsloppspark!

Något alla grupper var överens om var att Kretsloppsparken måste vara ljus och fräsch med bra och billigt fika som är tillagat av råvaror som annars skulle ha blivit svinn. Utöver det kom de med flera bra förslag och idéer:

  • Gratis wifi
  • Möjlighet till volontärarbete
  • Bilskrot med självplock
  • Uthyrning av bilar och cyklar
  • Återbruksbutiker
  • Öppet dygnet runt för de som kan identifiera sig med bank-id
  • Det ska gå att nå Kretsloppsparken enkelt med hjälp av buss eller cykel

Spännande tankegångar och idéer

Vi fick även ta del av spännande tankegångar kring en egen valuta och ett belöningssystem inom kretsloppsparken. Besökare skulle till exempel kunna lämna in kläder eller möbler för återbruk och få rabatt eller speciella "kretsloppspengar" att handla för.

Det var också viktigt att Kretsloppsparken byggdes för att locka turister.
- Det var en väldigt intressant idé, tycker Ingela Persson, kommunikatör på Avfall VA. Det går ju att göra både genom arkitektur och placeringen av kretsloppsparken. Ser man den tidigt när man kommer in mot Östersund och den ser spännande ut så gör man ju ett besök! Och kan man hitta en finare souvernir än något återbrukat av en tvättäkta jämtlänning?

- Vi är supernöjda och inspirerade, säger Ida Sjölund efter redovisningen. Det är så otroligt viktigt för oss att veta vad våra unga medborgare vill ha ut av en kretsloppspark. Det är ju ändå de som ska bruka den i framtiden! Och det märktes att de verkligen tänkt till och var taggade på det här. Det är superkul!


Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2021-12-08