Publicerad 2022-01-21

Företagare på landsbygden som vill bli ännu bättre? Se hit!

Östersunds kommun anordnade under hösten 2021 ett affärs­utveck­lings­program för företagare på landsbygden. Snart är det dags igen!
- Till den som funderar på att hoppa på skulle jag verkligen rekom­men­dera det. Det är verkligen lärorikt. Både det man får se och lära sig, men också nätverkandet, säger Fredrik Jonsson, 48, ägare av Ursviken Maskin Verkstadsmaskiner AB och som gick programmet i höstas.

Målgruppen för det nystartade programmet är företagare på landsbygden som vill utveckla sitt företag. Fokus är digitalisering och det är medel från Tillväxtverket som finansierar programmet. Gensvaret har varit stort. Och då vi nu glädjande nog fått nya pengar från staten kommer vi 2022 att köra en omgång till. Vi har intervjuat två av höstens deltagare, som här berättar vad programmet gett dem som företagare i sin utveckling. Fredrik Jonsson, 48, berättar att han nyligen tog över företaget Ursviken Maskin, och att han anmälde sig till programmet för att ta del av andra företagares tips, råd, och smarta tankar kring hur man blir framgångsrik.

”Helt ny i det här”

- Farbrorn som hade företaget förut är 74 år, och hade trappat ner mycket de senaste åren. Jag är helt ny i det här, och som ny företagare vill jag ju tillgodogöra mig så mycket information som möjligt. För att sen försöka utveckla det här företaget på ett bra sätt, säger Fredrik Jonsson och fortsätter:

- Man har ju mycket frågor, i alla fall hade jag det. Hur ska man agera och tänka när det gäller egen företagsamhet? Hur kommer man i kontakt med andra företagare? Man ska kunna marknadsföra sig, hantera affärsverksamheten, ja hela paketet. När jag hittade det här så kände jag direkt att jag kunde lära mig mycket av det.

Porträttbild av Fredrik

Vad var bäst under programmet, enligt dig?

- Ekonomibiten som Almi hade en föreläsning om var väldigt bra, om bland annat resultat- och balansrapporter. Eftersom jag tog över bolaget och är ny så är det inte så lätt alltid. Men här lärde jag mig massor! Också att få träffa andra småföretagare var otroligt värdefullt. Även om man håller på inom olika branscher så har man ofta samma utmaningar ändå.

Vad vill du säga till den som funderar på att hoppa på nästa omgång?

- Att bara gör det! Det är verkligen värt tiden. Man kan tycka att man har mycket annat att göra, men det här är verkligen väl investerade timmar.

”Spark i rumpan”

Sandra Olsson, 28, har drivit cafét Fröken Olssons lilla fik i Lit i fem år, och gick också programmet i höstas. Hon berättar hur hon såg en chans att kunna utveckla sitt företag med hjälp av programmet:

- Jag hade varit mammaledig ett år innan, och tänkte att detta vore en väldigt bra uppstart, och där jag verkligen kunde få kunskap om min utvecklingspotential. Och så blev det verkligen. Allt från små tips om hur man ska tänka kring kunden, kampanjer, erbjudanden och så vidare till stora utmaningar.

Förutom det, vad uppskattade du mer?

- Helt klart nätverkandet, att man fick träffa andra som driver företag och som var i uppstartsfasen. Att få höra deras tankegångar och hur de såg på saker och ting. Det var verkligen guld värt, särskilt i dessa corona-tider. Jag fick liksom en spark i rumpan - det var bara att köra igång.

Tjej står inne på ett café och visar upp det

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-01-21