Publicerad 2022-02-11

Premiär 15 februari: Min hotfulla dikt - en pjäs av Östersunds kommuns fristadskonstnär

Fristadskonstnären Dareen Tatour från Palestina hade ett råmanus på arabiska och engelska med sig när hon kom till Östersund för ett år sedan. Nu har texten översatts till svenska och det blir teaterpremiär 15 februari.

Bild på Dareen Tatour

Dareen Tatour är palestinsk poet, dramatiker, fotograf och aktivist som fått en fristad i Östersund genom kommunens medlemskap i organisationen ICORN, International Cities of Refuge Network. Foto: Göran Strand

Min hotfulla dikt, är en monolog som beskrivs som både allvarlig och självutlämnande där fokus sätts på demokrati och yttrandefrihet. Pjäsen är en stark berättelse som berör.

- Jag skrev den direkt när jag kom ut ur fängelset 2018, för att jag kände att det fanns en berättelse, ett budskap, jag ville ha ut. Jag vill lyfta angelägna frågor, det har jag alltid velat med mina texter, säger Dareen Tatour, fristadskonstnär i Östersunds kommun, och fortsätter;

- På grund av min poesi fängslades jag, men det är viktigt att komma ihåg att Min hotfulla dikt inte bara är min berättelse. Många fler med mig delar detta öde runt om i världen, alla som fängslas och lider på grund av ländernas styre. Det som hände mig delas med andra författare och journalister. För mig är det viktigt att pjäsen når ut och att fler får veta hur det är att inte få leva ett normalt liv, att inte få tala fritt eller arbeta med det man vill.

Pjäsen har tidigare satts upp i Tel Aviv och Nazaret. Den har även spelats i Paris, Bryssel, Florens och Oslo. Samtliga gånger med den judiska skådespelerskan Einet Weizman i huvudrollen. Nu har det blivit Östersunds tur.

Texten har översatts av Malin Nord

Originaltexten har under hösten översatts från engelska till svenska av författaren Malin Nord. Dareen och Malin har arbetat fram manuset tillsammans. Monologen kommer att framföras av skådespelaren Malin Tengvard.

- Det känns väldigt spännande och oerhört viktigt att få dramatisera Dareens drabbande vittnesmål om hur hon fängslades för sina konstnärliga gärningar och hur hon också behandlades innan, under och efter rättegången. Det är ett privilegium att få chansen att belysa denna typ av övergrepp mot det fria ordet. Något som vi i Sverige lyckligtvis befinner oss långt borta ifrån, än så länge, säger Martin Johansson, regissör och teaterproducent.

Premiär 15 februari

Pjäsen Min hotfulla dikt har premiär den 15 februari. Det blir flera föreställningar i Östersund och den kommer även att spelas för gymnasieklasser.

- Med Min hotfulla dikt vill vi att publiken ska tänka till och lyfta blicken. Vad betyder allas rättigheter? Allas rätt till ett självständigt, fullvärdigt liv? Vad händer när demokrati saknas och hur påverkar det en människas liv, säger Catharina Andersson, fristadskoordinator på Östersunds kommun och producent för teaterprojektet.

- Vi hoppas att publiken får en större förståelse för vad som pågår i länder där människor inte fritt kan uttrycka sina åsikter. Att till exempel lärare och elever kan reflektera kring svåra frågor och prata om det med varandra efter teaterföreställningen, säger Catharina Andersson.

Östersunds teaterverkstad

Föreställningarna kan ses på Östersunds teaterverkstad i Östersund den 15, 17 och 18 februari 2022. Premiären den 15 februari är fullbokad, men det finns biljetter kvar den 17 och 18 februari.

Min hotfulla dikt är ett samarbete med Dareen Tatour, Östersunds kommun och scenkonstföreningen Undantaget med finansiering från Kulturrådet, Östersunds kommun och Region Jämtland Härjedalen.

Läs mer och köp biljetter på www.ostersundsbibliotek.se

Läs mer om Fristad Östersund och ICORN

Sidan uppdaterad 2022-02-11