Publicerad 2022-02-18

Bynäset - en härlig fritidsmiljö även på vintern

Att Bynäset är ett trevligt utflyktsmål på sommaren, det vet nog de flesta Östersundare. Kommunen vill möljiggöra en aktiv och värdefull fritid året runt, därför ser vi till att det är plogat ut till Bynäset även i år.

Bynäset grillplats på vintern

Bynäset bjuder på en fantastisk miljö året runt med vacker utsikt över Storsjön och fjällen.

- Bynäset är en riktig "pärla" som är väl värt att besöka sommar som vinter. Samarbetet med Skogsstyrelsen är nästan för bra för att vara sant. Det är så kul att på det här sättet kunna erbjuda Bynäset även på vintern, säger Jens Tirén, friluftslivsutvecklare på Östersunds kommun.

I samarbete med arbetsmarknadsprojektet Naturnära jobb där Skogsstyrelsen har en samordnande roll, har vi fått möjlighet till öppna upp Bynäset även på vintern. Genom satsningen Naturnära jobb hjälper de oss att skotta fram de två grillplatserna vid Bynäset en gång i veckan. De kommer att skotta och sopa runt borden samt plocka undan skräp närmast runtomkring. De kommer också regelbundet skicka ett arbetslag att trampa upp stigen runt udden. Uppdraget började förra året och pågår även under den här vintern,

- Det känns roligt att genom Naturnära jobb kunna hjälpa människor till sysselsättning som annars är långt ifrån arbetsmarknaden och samtidigt hjälpa Östersunds kommun och därmed alla som vill vistas på Bynäset, säger Anna Lilja-Lund, arbetsledare på Skogsstyrelsen.

Ved under sportlovet

Under sportlovet, vecka 10, kommer Naturnära jobb även att se till att de finns ved vid grillplatserna.

Visa respekt för varandra och naturen

Vi vill påminna om att det kan vara begränsad tillgänglighet vid Bynäset på grund av snön. Stigen är inte plogad utan endast upptrampad. Parkeringen är plogad men det kan ändå vara begränsat med utrymme om det kommer många bilar.

Ta med egen ved om du vill nyttja grillplatserna och visa respekt för varandra och naturen. Lämna platsen som den var när du kom och ta med dig ditt skräp.

Bynäset har länge varit militärt övnings­område, därför gäller också särskilda regler.

Läs mer om Bynäset

Naturnära jobb

Naturnära jobb är en regeringssatsning för att skapa enklare vägar till jobb inom de gröna näringarna för personer som är nyetablerade i Sverige eller som varit arbetssökande en längre tid. Skogsstyrelsen samordnar uppdraget, Arbetsförmedlingen bidrar inom sitt ansvarsområde och Länsstyrelsen, Sveriges geologiska undersökningar (SGU) samt Naturvårdsverket tillhandahåller arbetsuppgifterna.

Ett av de viktigaste målen med satsningen är att lyfta individer och göra dem förberedda inför arbetslivet. De arbetsuppgifter som görs är viktiga för samhället, men som annars inte blivit gjorda. Arbetsuppgifterna bidrar till exempel till att vi får en ökad tillgänglighet till friluftsliv och rekreation runt om i Sverige.

Läs mer om Naturnära jobb

Bynäset på vintern
Bynäset grillplats vid stranden på vintern
Bynäset grillplats på vintern
Sidan uppdaterad 2022-02-18