Publicerad 2022-02-24

Idag firar vi Sverigefinnarnas dag

Sverigefinnarnas dag firas den 24 februari varje år sedan 2011. Sedan 2013 finns den med som en officiell dag i den svenska almanackan.

Sverigefinnarnas flagga

Sedan 2014 har sverigefinnarna en egen officiell flagga med två kors i blått och gult på vit botten ritad av Andreas Jonasson.

Sverigefinnarnas dag heter som den gör därför att dagen, liksom flaggan, är den nationella minoriteten sverigefinnarnas symboler. Sverigefinnar är en av Sveriges nationella minoriteter och finskan är ett av de nationella minoritetsspråken enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Men alla, även de som helst använder benämningen sverigefinländare, är välkomna att fira dagen!

Östersunds kommun anordnar följande evenemang med anledning av Sverigefinnarnas dag:

Satuja ja tarinoita lapsille - Sagor på finska 27 februari

Söndag 27 februari klockan 13 –13.40 på Östersunds Bibliotek
Sagor och berättelser för barn. 3-7 år.

Sagor på finska (ostersundsbibliotek.se)

Suomalainen kirjapiiri - Bokcirkel på finska 28 februari

Måndag 28 februari klockan 10.00 – 11.30 på Östersunds Bibliotek
Kom med i Östersunds biblioteks bokcirkel där vi läser böcker på finska och pratar läsning tillsammans. Kirjat suomeksi.

Bokcirkel på finska (ostersundsbibliotek.se)

Varför den 24 februari?

Valet av just 24 februari som Sverigefinnarnas dag är ett sätt att hedra folklivsforskaren och kulturpolitikern Carl Axel Gottlund som föddes 24 februari 1796. Hans forskning blev en betydande källa till det vi idag vet om skogsfinnarnas historia. Han verkade även som lektor i det finska språket vid Helsingfors universitet och gjorde betydande insatser för att förstärka det finska språket bland finländare i Sverige. Gottlund grundade även den första finska föreningen i Sverige redan 1830.

Fem nationella minoriteter

Sveriges fem nationella minoriteter är sverigefinnar, tornedalingar, samer, romer och judar. Våra nationella minoritetsspråk är finska, meänkieli, samiska, romani chib och jiddisch.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-02-24