Publicerad 2022-02-26

Tar hjälp av barn och unga i arbetet för framtida kretsloppspark

Elever från Böle byskola och Jämtlands gymnasium Wargentin har arbetat fram förslag på hur en framtida kretsloppspark skulle kunna se och vad den skulle kunna innehålla.
– Jag har sett och är verkligen imponerad över alla fantastiska idéer de har kring den kommande kretsloppsparken, säger Andreas Köhler (M), ordförande för Tekniska nämnden.

Återvinningscentralen i Odenskog är för liten. För att kunna erbjuda en mer utvecklad återvinning och en förbättrad arbetsmiljö för våra anställda behöver vi bygga en ny återvinningscentral. Men vi vill samtidigt verka för ett mer hållbart samhälle och framtid. Därför vill vi bygga en kretsloppspark.

– På en kretsloppspark ligger mer fokus på återbruk. Mycket av det som slängs i dag skulle kunna återanvändas på något sätt och vi vill skapa fler möjligheter att göra det, säger Ida Sjölund, avfallsstrateg på Avfall VA.

Tog hjälp av framtidens vuxna

För att få hjälp med att ta fram ett förslag på hur en kretsloppspark ska se ut och vad den kan innehålla så tog vi hjälp av framtidens vuxna, våra barn och unga. Klass 1 på Böle byskola och eleverna som går andra året på Teknikprogrammet, med inriktning samhällsbyggande, på Jämtlands gymnasium Wargentin har tagit fram flera förslag på hur de tycker att en kretsloppspark ska se ut och fungera.

– Vi bygger för framtiden, för att skona vår miljö och för ett hållbart samhälle. Då är det viktigt att få med tankar och idéer från dem som är vår framtid, det vill säga barn och ungdomar. Vi vuxna är så fast i våra mönster men med barnens hjälp kan vi lyfta blicken och få fram ett koncept som bryter vår norm och som kan hjälpa oss alla att förändra vårt beteende i hur vi handlar och hanterar resurser. Det är fantastiskt roligt och inspirerande att se deras tankar och idéer. Jag hoppas att vi skall kunna ta med oss så mycket som möjligt av deras tänk när vi går vidare och förverkligar Östersunds kretsloppspark, säger Kristina Kenning Östling, sektorchef för Avfall VA på Östersunds kommun.

En hälsning från politiken

Andreas Köhler (M) ordförande för tekniska nämnden vill skicka en hälsning till eleverna:
– Jag hoppas att så mycket som möjligt av era idéer kan tas med och kanske bli verklighet när kretsloppsparken tar form. Jag hoppas också såklart att ni sedan kommer besöka parken ofta och bidra till ett mer hållbart samhälle. Då kommer ni dessutom kunna peka ut olika delar i kretsloppsparken och få känna den fantastiska känslan att "det där är det jag som hittat på".

Förslagen ställs ut på Östersunds bibliotek mellan 28 februari och 27 mars och är en del av det vi kommer att presentera för politikerna.

Här kan du läsa mer om arbetet med och kring kretsloppsparken.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-02-26