Publicerad 2022-03-11

Östersund kommun förbereder sängplatser för ukrainska flyktingar på Östersunds camping

Östersunds kommun kommer att erbjuda Migrationsverket cirka 150 sängplatser på Östersunds camping som ett akut evakueringsboende för ukrainska flyktingar.

Ett hjärta i Ukrainas färger, gult och blått, och texten Östersund och Ukraina.

Migrationsverket är i stort behov av fler bostadsplatser. Orsaken är den snabba ökningen av personer från Ukraina som nu söker sig till Sverige, undan kriget i sitt hemland.

Enligt en tidigare begäran till länsstyrelserna behövdes omedelbart 3 000 nya platser, samt ytterligare 9 000 platser skyndsamt. Denna förfrågan gick ut till län i södra och mellersta Sverige. Nu har dock samtliga kommuner fått frågan om akuta boendeplatser och Östersunds kommun har snabbt svarat att vi omedelbart kan erbjuda 140-165 platser i våra campingstugor.

Sängplatser omgående

– Efter ett par timmars intensivt arbete igår svarade kommunen att vi kan erbjuda platser med kort varsel. Vi fick förfrågan vid klockan 10.00 och skickade in vårt svar klockan 15.00. Jag är tacksam för att vår organisation kan vara snabb och lättrörlig i den svåra situationen för de ukrainska flyktingarna, säger Anders Wennerberg, Östersunds kommundirektör.

Kommunen undersöker nu om idéburna organisationer kan stå för bemanning i boendena, via den samverkansform som kommunen driver tillsammans med civilsamhället, som kallas idéburet offentligt partnerskap, IOP.

Akut läge

– Inflödet av flyktingar från Ukraina till Sverige räknas nu i 1000-tal varje dag. Läget är akut för att inte flera tusen ska stå utan tak över huvudet redan den här helgen, säger Anders Wennerberg.

Läs mer om kriget i Ukraina

Här har vi samlat information och nyheter med anledning av kriget i Ukraina:

Länk till sidan "Kriget i Ukraina på ostersund.se

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-03-11