Publicerad 2022-03-22

Fåkers och Lillsjöhögens vattenverk får var sitt lyft

I dag är det världsvattendagen. Ett bra tillfälle att prata om det vatten vi levererar och vad vi gör för att se till att det är rent, hälsosamt och gott. Att vi bygger ett stort, sprillans nytt vattenverk i Östersund har nog inte undgått många. Men det är inte det enda vattenverket vi förnyar och förbättrar.

Rött hus omgivet av snö, en frusen sjö i bakgrunden

Det nybyggda huset till vattenverket i Fåker.

Vattenverket i Fåker tillverkar dricksvatten till ungefär 450 personer av sjövattnet från Näkten. Under 2021–2022 har vi byggt ett helt nytt hus för vattenverket med tillhörande solceller. Solcellerna kommer att bidra med en del av den el verket behöver.

– Den del av verket som renar vattnet har inte påverkats av bygget. Nästa år planerar vi att byta ut maskiner och annan utrustning som hör till själva vattenreningen. Grejerna är inte dåliga men allt blir gammalt och vi vill byta ut dem mot nyare och modernare utrustning i god tid, förklarar Johan Franzon, enhetschef för dricksvatten och automation på Avfall VA Östersund. Vi ska också höja säkerheten genom att sätta upp stängsel och grindar.

Lillsjöhögens vattenverk får också ett lyft

Även vattenverket i Lillsjöhögen får en uppgradering. Lillsjöhögens vattenverk tillverkar dricksvatten från grundvatten till ungefär 70 personer. Under 2022 ska verket bland annat få modernare utrustning som hjälper till att spara energi och UV-ljuset ska bytas ut till ett helt nytt.

– Det är inget fel på vattnet vi tillverkar i Lillsjöhögen. Vi gör bara en uppgradering av utrustningen så att vi kan fortsätta hålla samma goda kvalitet. Vi moderniserar och framtidssäkrar verket helt enkelt.

Faktaruta UV-ljus

UV-ljus används i rening av dricksvatten för att göra eventuella mikroorganismer, som till exempel bakterier, virus och parasiter, ofarliga att få i sig. Att lysa igenom vattnet med UV-ljus är det sista som görs i vattenverket innan vattnet skickas ut i ledningarna.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-03-22