Publicerad 2022-03-23

Civilministern: ”I Östersund finns solidaritet och värme”

På onsdagen var civilminister Ida Karkiainen (S) på besök i Östersund för att få veta mer om kommunens arbete kring mottagningen av ukrainska krigsflyktingar. Hon gav beröm till allt arbete som redan gjorts.

Interiörbild från öppna förskolan med flera personer på besök.

Civilminister Ida Karkiainen (S) vid besöket på öppna förskolan. I bakgrunden ser vi kommundirektör Anders Wennerberg och Kommunstyrelsens ordförande Effie Kourlos (C).

– I Östersund finns det en solidaritet och ett varmt mottagande. Det känner jag igen från ett tidigare besök jag gjort här, med kulturutskottet, då vi bland annat besökte ”Hej Främling!” Man ser att här vill ni välkomna människor. Det är fint tycker jag, kommenterade Ida Karkiainen.

Förutom en träff med Östersunds kommunledning besökte civilministern den öppna förskola på Zätagränd som förberetts för att ta emot ukrainska barn och vuxna.

– Jag har ju själv hängt på öppna förskolan i Haparanda, så jag vet ju hur skönt det är att träffa andra föräldrar – att få ”prata av sig” både om föräldraskap och annat. Dessutom får barnen möjligheter att göra roliga saker. Inte minst nu, med barnen som kommer från Ukraina, behöver de verkligen få göra normala aktiviteter; sitta och rita, spela spel och pyssla är viktigare än någonsin.

Efterlyser solidarisk fördelning

Östersunds kommundirektör Anders Wennerberg är nöjd över att arbetet med flyktingmottagandet uppmärksammas av regeringen:

– Det är klart att det är roligt och smickrande att allt arbete vi gjort för att välkomna flyktingarna uppmärksammas. Civilministern lät imponerad av allt vi hunnit ordna och jag tror att hon fick med sig en hel del intressanta saker.

– Vi framförde också att det är viktigt att Migrationsverket snarast kommer igång med en solidarisk fördelning av flyktingar över landet. Vi står beredda men alldeles för många fastnar i södra och mellersta Sverige där de redan är hårt belastade av det stora antalet, säger Anders Wennerberg.

Ida Karkiainen porträttbild

Ida Karkiainen.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-03-23