Publicerad 2022-03-28

Egenföretagaren Anita trivs med sitt jobb: ”Jag älskar kundkontakten och det tror jag märks”

Östersunds kommun har målet att bli bästa kommun för kvinnor att driva företag i. I en artikelserie lyfter vi fram några av kommunens alla kvinnliga företagare, som kan inspirera andra som vill ta steget. Här möter vi Anita Gottås-Löjdahl, som sedan slutet av 80-talet driver Överby stuteri.

Anita tillsammans med en häst och sin vuxna dotter i stallgången.

Anita har nyligen opererat foten och får nu mycket hjälp av sina barn. Här är hon tillsammans med sin dotter och den egna travhästen.

Till Överby stuteri kommer drygt 150 ston varje sommar för att insemineras av gårdens avelshingstar – eller av någon annan stilig hingst i avelskatalogen.

Du har alltid varit egenföretagare, hur kommer det sig?

– Ja du, jag är helt enkelt uppfostrad i den andan. Jag växte upp på en gård två kilometer härifrån, där mina föräldrar drev lantbruk, såg och hyvleri. Min pappa jobbade i skogen och min mamma sålde virke till höger och vänster.

Hur började din egen företagarresa?

– Jag har alltid haft ett stort hästintresse och gick lantbruksskola på Torsta. När jag var klar där 1982 hängde jag en hel del på den här gården, min blivande mans släktgård. När vi flyttade ihop blev det naturligt att driva en verksamhet som utgick från gården.

Hur kommer det sig att företaget blev just ett stuteri?

– Till en början hade vi faktiskt mjölkkor, men när vår son blev svårt allergisk sålde vi korna och började med hästar istället. 1998 gick jag en seminutbildning, och det var startskottet för verksamheten som den ser ut idag.

Vad har du gjort för att lyckas?

– Ja, inte har jag varit någon bra säljare i alla fall, och visst gick det ganska trögt i början. Men nu ringer folk från hela landet och vill ha sina ston här. Det hela handlar om god service, ett gott bemötande, att de vet att hästen får det bra här och att kontakten med mig som stuteriägare fungerar bra. Jag älskar kundkontakten och det tror jag märks.

Vad trivs du bäst med?

– Jag gillar både att det är mycket jobb och en stor frihet. I min bransch kan man aldrig riktigt vara ledig, men det är inte heller svårt att kombinera arbete med privatliv. Jag kan ha kunder på besök och samtidigt ha vänner över på middag, det krockar liksom inte. Men det allra bästa är ändå när en kund ringer efter ett år och säger att de fått världens vackraste föl.

Vad har varit svårast med ditt företagande?

– Det som jag alltid har kämpat med, och fortfarande gör, är transporterna hit till Jämtland. Vi beställer ju hit sperma från avelshingstar på andra orter och det måste komma fram inom ett dygn. Jag har varit på otaliga möten med politiker och transportörer men inte lyckats hitta en bra lösning på det. Vi försöker fixa det via privata körningar så mycket som möjligt.

Du har fyra anställda, hur är det att vara arbetsgivare?

– Jag har valt att anställa personer med nedsatt arbetsförmåga, där Arbetsförmedlingen står för en viss del av lönen via lönestöd, och det fungerar kanonbra – både kontakterna med Arbetsförmedlingen och samarbetet med mina medarbetare.

Slutligen, vilken egenskap tycker du är allra viktigast att ha som egenföretagare?

– Flexibilitet. Man måste klara av att byta fot hela tiden eftersom förutsättningarna hela ständigt ändras. Och så måste man såklart tycka om att arbeta!

Anita Gottås-Löjdahl driver sedan slutet av 1980-talet Överby stuteri.

Få hjälp av Näringslivskontoret

Näringslivet är en viktig del i kommunen och ett bra företagsklimat är oerhört viktigt för Östersunds utveckling och framtid. Vi på kommunen vill förenkla företagarlivet och erbjuder därför stöd och aktiviteter för dig som företagare.

Näringslivskontoret

Artiklar i artikelserien om kvinnliga företagare

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-05-10