Publicerad 2022-04-01

Rådhusets klockspel blir nytt instrumentval i Kulturskolan

I höst kommer våra grundskolelever att kunna välja ett helt nytt instrument att spela i kulturskolan: klockspel. Det är en satsning som både säkrar att vi nyttjar vårt unika, centralt placerade klockspel bättre, och gynnar återväxten av klockspelsinstrumentalister.

Klockspelet i rådhuset

Klockspelet i Rådhuset, som består av 26 klockor, styrs vanligen mekaniskt. Vi är vana att höra det på stan, då klockspelet spelar årstids- eller högtidsrelaterade melodier fyra gånger per dygn. Men det går även att spela direkt på klockorna, vilket nu eleverna kommer att få lära sig.

- Det är fantastiskt roligt att kunna erbjuda ett helt nytt instrument till våra elever! Till skillnad från andra instrument så kommer klockspelseleverna att spela för publik från första stund, eftersom klockorna ljuder över en stor del av staden, det tror vi är bra för inlärningen, säger Anna Örjebo Amelin, chef på Östersunds kulturskola.

En underutnyttjad resurs

Förhoppningen är att det ur Östersunds klockspelselever ska gå att vaska fram nästa generations klockspelsvirtuoser, de som får chans att spela på de stora, anrika klockspelen i Centraleuropa.

Mona Zeit och Uri Proust, som är försteklockspelare i tyska Baden-Württemberg har tidigare visat intresse för att komma till Östersund och leda master klasser på vårt klockspel, så det har vi redan börjat undersöka om vi kan få pengar till att göra, säger Anna Örjebo Amelin.

Klockspelet i Rådhuset är en underutnyttjad resurs, det visade en tidigare kartläggning av vilka anläggningar och tillgångar kommunen sitter på, som inte används optimalt.

- Vi ska självklart bjuda våra invånare och besökare på mer musik från vårt unika klockspel, och inte låta det stå tyst mer än 23,5 timmar per dygn, som det är nu. Det är inte väl använda skattepengar, säger Anders Wennerberg, kommundirektör.

Räkna med många konserter

- I början av varje termin kommer det såklart att vara mycket rytmövningar och skalor, när eleverna lär sig grunderna, men det tror jag att vi östersundare kan stå ut med när vi samtidigt får följa nästa generations klockspelsmusikanter och deras utveckling, säger Anna Örjebo Amelin.

Mot slutet av terminerna kommer det också att anordnas konserter.

- I och med att det är ett solistinstrument behöver vi ha många konserter, för att alla ska få chansen att höras, och vi räknar med att helgerna innan jul kommer att vara fyllda med klockspelsmusik från morgon till kväll, säger Anna Örjebo Amelin.

Det finns också planer på en klockspelsfestival, som skulle låta duktiga klockspelare från hela världen bjuda på vackert klingande musik dygnet runt.

- Kanske dygnslånga konserter de ljusa nätterna runt sommarsolståndet? föreslår Anders Wennerberg.

Klockspelets schema från 1 september:

  • Kulturskolan kommer att disponera klockspelet kl 07.40 - 12.15, samt 13.30 - 16.10 varje vardag.
  • Lördagar mellan kl 13.00 och 16.00 finns tid avsatt för konserter.
  • Klockspelets ordinarie program kommer attt spelas två gånger per dag, istället för fyra som idag. Klockan 07.00 och 20.00 bli de nya tiderna. Vid konsert samma tid ställs det ordinarie klockspelet in.

Läs mer om rådhusets klockspel

Rådhuset i Munchen

Nu tar Östersunds kommun upp kampen med det berömda klockspelet på rådhuset vid Marienplatz i München om att bli det mest kända klockspelet i Europa

Rådhuset i Östersund

Rådhuset i Östersund ritat av arkitekt Frans Bertil Wallberg stod färdigbyggt 1912. 1986 fyllde Östersund 200 år och till jubileet infördes ett klockspel i tornet

Närbild på klockspelet i rådhuset

Närbild på klockorna i Östersunds rådhus

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-04-01