Publicerad 2022-04-06

Återvinningscentralerna får nya öppettider

Från och med 1 maj får alla återvinningscentraler i Östersunds kommun nya öppettider. En av de största ändringarna är att återvinningscentralen i Odenskog får olika öppettider på sommar- och vintersäsong.

En bil kopplad till en släpvagn med massor av avfall som ska slängas på ÅVC

Anledningen till de förändrade öppettiderna är att besökstrycket på återvinningscentralerna är större under vår och sommar. Maj till oktober är det därför öppet alla dagar i veckan och november till april håller man stängt måndag och tisdag men har öppet resten av veckan.

– Under sen höst och vinter har vi färre besökare. Det känns inte riktigt ok att ha öppet och bemannat sju dagar i veckan när vi ibland inte får en besökare på flera timmar. Så genom att korta ner antalet öppna dagar under vintersäsongen så hoppas vi på att besöksflödet ska bli lite jämnare, förklarar Joakim Björklund, arbetsledare på återvinningscentralerna.

Stängt på utsidan men inte på insidan

Under de stängda dagarna är planen att man ska kunna genomföra arbeten som är svåra eller osäkra att göra när återvinningscentralen har besökare. Det finns också en tanke kring att kunna ta emot studiebesök under dessa dagar.

– Vi har inte tagit emot så många studiebesök på återvinningscentralen i Odenskog eftersom det är ganska trångt på anläggningen och både bilar, lastbilar och andra tunga fordon kör runt där. Det känns inte tryggt att ta dit en skolklass, till exempel. Men när centralen är stängd för besökare blir det både tystare och lugnare och mer säkert att ta emot studiebesök, menar Joakim.

Lit och Brunflo får också nya öppettider

Även återvinningscentralerna i Lit och Brunflo får nya tider. I Lit har återvinningscentralen öppet varje lördag istället för varannan lördag. I Brunflo är det öppet varje söndag istället för varannan söndag.

– Det har varit ganska hårt tryck på helgerna på Lits och Brunflos återvinningscentral. På vardagar har de öppnat kl 16 och det är ofta kö utanför då. Vi tänker att många åker direkt från jobbet och hit. Genom att öppna lite tidigare på vardagar och ha öppet en dag varje helg så kan vi jämna ut besöksflödet där också, säger Joakim.

3 tips för ett smidigt besök på ÅVC

  • Sortera släpet eller soporna i förväg
  • Kolla öppettiderna på vår hemsida
  • Titta i sorteringsguiden på hemsidan eller fråga personalen om du är osäker på var något ska slängas

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-04-06