Publicerad 2022-04-08

Idag firar vi romernas internationella dag

Den 8 april uppmärksammar vi romerna som är en av Sveriges fem nationella minoriteter.

Romernas flagga

Romernas flagga avbildad på en tegelvägg

Den 8 april är den romska internationella dagen och den firas till minne av den första internationella romska kongressen, som hölls den 8 april 1971 i London.

År 2012 uppmärksammades att romer funnits i Sverige i 500 år. Deras väg genom historien är kantad av diskriminering, fördomar och förtryck. Romerna har status som nationell minoritet i Sverige och har särskilda rättigheter gällande språk och kultur. Omkring 50–100 000 romer beräknas leva i Sverige.

Romani chib är ett språk utan egen nation. I de flesta länder där det talas är det ett minoritetsspråk. Romani chib är ett av Sveriges fem nationella minoritetsspråk och sedan 1500-talet har romer bott i Sverige och talat språket.

Romani chib, kan översättas till den ålderdomliga formuleringen romskt tungomål. I Sverige talas många olika varieteter, som exempelvis kale, lovari, gurbeti, svensk romani (resanderomani), kalderash, arli, polsk romani och flera andra. De olika varieteterna är ömsesidigt begripliga i mycket skiftande grad. Mellan vissa varieteter fungerar kommunikationen rätt väl så länge man använder sig av romaniord, medan andra kan inte förstå varandra alls.

Östersunds kommun anordnar följande evenemang med anledning av romernas dag:

Min rätt till (j)orden

Onsdag 13 april 18:30–19:30 på Östersunds Bibliotek.
Musik och berättande. En familjeföreställning från 10 år och uppåt.

Med utgångspunkt i det lilla sammanhanget får vi följa med på en resa i Jämtlands län och världen.

I byn Flor nära Ytterhogdal skapade konstnären Rosa Taikon ett hem för silversmide i världsklass, varje smycke med en egen historia som bygger på romsk, samisk och annan smidestradition från hela världen. Hennes kamp för ett jämlikt samhälle tillsammans med systern Katarina förde henne till många platser på jorden och även in i maktens salar.

Föreställningen berör frågor som: Hur skapar vi vår plats på jorden och hur kan vi bäst använda orden? Hur skapar vi en rättvis värld samtidigt som vi försvarar vår egen täppa? Hur skapar vi ett rättvist Jämtland? Kan vi sjunga Jämtlandssången och nationalsången och samtidigt vara världsmedborgare? Vad innebär civilkurage? Hur står man upp för den man är och det man tror på, även när det känns svårt?

Min rätt till (j)orden (ostersundsbibliotek.se)


Fem nationella minoriteter

Sveriges fem nationella minoriteter är sverigefinnar, tornedalingar, samer, romer och judar. Våra nationella minoritetsspråk är finska, meänkieli, samiska, romani chib och jiddisch.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-04-08