Publicerad 2022-04-08

Kungaparet hälsade på hos Parkskolans förberedelseklass

Under fredagseftermiddagen fick Parkskolan i Östersund besök av det svenska kungaparet. Kungen och drottningen kom för att se hur Östersunds kommun arbetar med undervisningen av flyktingar från Ukraina.

Svenska kungaparet sitter i klassrummet på Parkskolan

Under besöket fick kungaparet sitta ner tillsammans med eleverna i klassrummet och delta vid en ”vanlig lektion”, ledd av klassens lärare Agneta Isen-Malmquist. Eleverna imponerade stort på kungaparet när de presenterade sig själva på svenska. Kungen fick i sin tur presentera sig själv på ukrainska, vilket lockade flera av barnen till skratt.

När lektionen var över passade kungen och drottningen på att prata närmare med eleverna. Kungen pratade bland annat med en pojke som kom till Östersund för bara åtta dagar sedan, tillsammans med sin mamma och tre syskon. Han berättade stolt för kungen att han redan lärt sig alla schackpjäser på svenska.

Kungen pratar framför klassen

Vid kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvias besök i Parkskolans förberedelseklass fick kungen prova på det ukrainska språket.

Snabbt beslut om förberedelseklasser

Så snart som den humanitära krisen i Ukraina var ett faktum beslutade kommundirektör Anders Wennerberg att kommunen skulle förbereda skolverksamhet för de flyktingar som eventuellt skulle komma hit.

– För oss har det varit viktigt att så snabbt som möjligt få i gång öppen förskola, skola och fritidsverksamhet för de här eleverna. Dels att barnen ska få en slags normalitet och träffa kompisar, dels för att ge deras föräldrar – i det här fallet främst mammor – lite avlastning, säger kommundirektör Anders Wennerberg.

Kungaparet sitter i klassrummet

Agneta Isen-Malmquist, lärare i Parkskolans förberedelseklass, hade lärt eleverna att presentera sig själva på svenska vilket imponerade stort på kungaparet.

Stort engagemang i kommunens skolor

Förberedelseklassen på Parkskolan har nu funnits i 13 dagar och i dag går 7 elever i åldrarna 8–14 år i klassen.

– Allt har gått väldigt fort, men vi var också betydligt mer förberedda än under 2015 års flyktingkris. Vi har hittat ett arbetssätt som fungerar, vi har ett betydligt mer utbrett språkstöd i våra skolor och vi kan se ett enormt stort engagemang från alla inblandade. De barn och familjer vi tar emot är allas angelägenhet och det märks att alla vill hjälpa till. Vi är väldigt stolta över att kunna ta emot dessa elever och erbjuda dem trygghet i en orolig tid, säger Karin Flodin, förvaltningschef Barn- och utbildningsförvaltningen.

Kungaparet

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-04-11