Publicerad 2022-04-08

"Veckans grönsak" på fyra förskolor lagom till världshälsodagen

Morot på tvären, längden och som chips. Det blev resultatet när fyra förskolor i veckan startade upp "Veckans grönsak". På det här sättet ville man uppmärksamma världshälsodagen den 7 april.

En tallrik med morötter i olika former och färger

Världshälsodagen ska påminna om när Världshälsoorganisationen - WHO - bildades 1948. I år är temat ”Vår planet, vår hälsa”.

– För att uppmärksamma världshälsodagen har vi startat upp Veckans grönsak på Önegården, Videgården, Linnean och Jägargården den här veckan.

Det berättar måltidsutvecklare Anni Gederberg från Måltidsservice och miljösamordnare Viktoria Viklander, från Barn- och utbildningsförvaltningen. Veckans grönsak är ett gemensamt initiativ från de två verksamheterna.

– Under veckan har vi besökt våra pilotförskolor. Där har vi fått ta del av olika spännande tolkningar av vad man kan göra på temat, berättar de.

"Lite sur men väldigt saftig"

Eftersom ”morotens dag” inföll i måndags, var grönsakstemat givet på samtliga enheter. Den klassiska grönsaken serverades i både vanliga och ovanliga format. Riven, stavar, slantad, kokt, picklad, rostad, coleslaw, orange, gul, lila, morotsbröd, morotsmarmelad, morotssmoothie, morotschips med mera!

Till flera avdelningar skickades morötterna ut i förväg så barnen kunde se hur de såg ut innan beredning. Vid måltiden diskuterades och analyserades grönsaken av barnen. Hur känns den? Är det skillnad på konsistens om den är kokt eller rå? Hur smakar den? Är det någon skillnad på smak mellan de olika färgerna?

– Ett barn vi pratade med berättade att den lila moroten var ”lite sur, men väldigt saftig!”, berättar Anni och Viktoria.

På flera avdelningar fick barnen måla av morötterna och hänga upp de färgglada bilderna. En spännande aktivitet som många testade på var att sätta toppen på moroten i vatten för att upptäcka att blasten inom några dagar började växa. På en av förskolorna arbetade de just nu passande nog med temat ”Naturvetenskap och teknik” där de hade inriktat sig på återbruk och odling. Där fick veckans grönsak också en naturlig koppling till temat!

Småkockar i köket

Veckan har varit uppskattad av både stora och små och på flera ställen har man redan börjat smida planer för det fortsatta arbetet. Några vill fortsätta med nästa grönsak direkt nästa vecka medan andra tänker att en vecka i månaden känns lagom. Barnens medverkan i köken har också varit på tapeten, för att skapa ännu mer förståelse för matens väg till tallriken.

En förskola har redan idag småkockar i köket en dag i veckan och en annan förskola planerar att starta upp inom kort.

– Oavsett hur eller när arbetet fortsätter så är det väldigt roligt med allt engagemang kring detta. Vi tror att vi tillsammans kan vinna mycket på aktiviteten Veckans grönsak, säger Anni och Viktoria.

Syftet är bland annat att:

  • Öka nyfikenheten kring nya grönsaker och utmana smaklökarna hos barnen​
  • Öka kopplingen mellan pedagogiken och måltiderna​
  • Öka samarbetet mellan förskola och kök​
  • Öka kunskapen och medvetenheten kring maten vi äter​
  • Minska matsvinnet​
  • Förbättra hälsa

Bilderna nedan är från veckans aktiviteter med smarriga exempel på morötter i olika former:

Ryggen på två barn som står och skär morötter
Friterad morot som liknar kyckling
Glas med röd morotssaft
Morötter i form av spagetti
rivna morötter i olika färg
Barnteckningar på morötter

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-04-08