Publicerad 2022-04-11

Rustat, fixat och klart – så blev Parkskolan efter ombyggnaden

Det är ljust, fräscht och mer dämpad ljudmiljö inomhus. Den nya skoldelen smälter fint ihop med den äldre byggnaden och den kringbyggda skolgården har fått både multiarena och lekytor. En dryg termin efter att Parkskolan blev en 4‑9‑skola börjar organisationen hitta sin form och både elever och personal är nöjda, berättar rektor Anette Lööf.

fasadbild på parkskolan

Foto: Trampolin PR

Ett tjugotal elever sitter vid några bord i uppehållsytorna strax innanför huvudentrén. Vid ett av dem sitter Mohammed Altuma, Yaman Kasti och Bilal Aliye. Det är förmiddag och de har rast. Vad de tycker om skolan efter ombyggnaden?

– Det är bara bra. Tummen upp, säger en av killarna och skickar upp tummarna i vädret.

Rektor Anette Lööf skrattar och lotsar in i lokalerna.

bild på tre kompisar

De nya skollokalerna får tummen upp av eleverna Mohammed Altuma, Yaman Kasti och Bilal Aliye. Foto: Trampolin PR.

En helt ny skola

Det som började med att Östersunds kommun såg över skolstrukturen i innerstaden har blivit en helt ny 4-9-skola på Parkskolan. Åtminstone är det så rektor Anette Lööf vill se det.

– Parkskolan är inte en högstadieskola där mellanstadiet flyttat in. Det är en ny skola, säger hon och låter förstå att alla ska känna att de är där på lika villkor.

Det var lite tufft i början, innan skolgården var klar och det fortfarande var tung byggtrafik att förhålla sig till. Men nu är prima utomhusmiljö på plats och inomhus börjar personal och elever hitta formerna för hur de ska jobba tillsammans.

Ljust och fräscht, med mindre buller

Vi rör oss bort mot den nybyggda delen. En lång korridor, först tegelväggar och skåp för högstadieeleverna i den äldre byggnaden, därefter vitmålat och kapprum för fritids i den nya.

– Eleverna kanske inte tänker på det, men det har blivit mycket ljusare och fräschare med nytt innertak och belysning i befintliga byggnaden. Och det är nya gardiner och snart också anslagstavlor som dämpar ljud.

Vi tittar in i ett klassrum i den nya delen. Färgskalan går i vitt och ljusgrått och det är ganska kalt, men så används rummet för tillfället bara som resursklassrum vid grupparbete.

Bollspel och ishackor

Utomhus har det blivit lunchrast. Skolgården fylls av mellanstadieelever, särskilt vid multiarenan som ännu är istäckt i slutet av mars. Det hindrar inte ett gäng från att passa en fotboll vid en avsmält yta vid ena målet, och snart får de sällskap av ytterligare en skock som börjar bearbeta isen med spadar. Även på lekytan intill är det full fart, som på vilken skolgård som helst.

På frågan om allt blivit som hon väntat svarar Anette Lööf:

– Det har tagit tid, men nu när det är klart är både elever och personal nöjda. Det jag saknar nu är att man asfalterar hela vägen fram till huvudentrén, jag håller tummar för att det blir så i sommar.

Fakta Parkskolan – detta har hänt:

  • Genom projekt Skolbygget har Parkskolan fått en helt ny skoldel med klassrum för årskurserna 4-6. Här finns också fritids för inskrivna elever, arbetsrum och omklädningsrum för personal.
  • Även den äldre skolbyggnaden har fräschats upp, bland annat genom nya innertak och bättre belysning. Hemklassrum och grupprum har målats om. Några av toaletterna har renoverats, efter önskemål från elevråd, och matsalen har byggts om.
  • Den kringbyggda skolgården rymmer nya lekytor med klättertorn, hinderbana, studsmatta och kompisgunga.
  • Utomhus finns även en multiarena för olika typer av bollspel. En av tidigare tre beachvolleyplaner finns kvar, och det finns pingisbord och en basketkorg.
  • Trafiksituationen runt skolan har förbättrats rejält. Huvudentrén har flyttat till sidan som vetter mot Krondikesvägen, och även tillgänglighetsanpassats, vilket i princip eliminerar behovet av trafik på skolgården.
  • Vid skolans huvudentré, med infart från Krondikesvägen, finns även hämta-och-lämna-zon och parkering för besökare och personal.
  • Nya Parkskolan har plats för tre parallellklasser i årskurserna 4-9. Just nu är det två parallellklasser i årskurs 4-7, och tre i årskurs 8-9. Totalt 310 elever.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-04-11