Publicerad 2022-04-20

Parkera rätt så att vi kommer åt att sopa

På måndag 25 april är det dags för den stora vårstädningen då vi sopar upp grus från vinterns halkbekämpning. Tänk på datumparkeringen så får du rensopat på din gata och undviker avgifter för felparkering.

Foto: Sopmaskin och lastbil i arbete

Det fina vädret har gjort det möjligt för oss att tjuvstarta lite med sopning av gång- och cykelbanor. Men på måndag den 25 april börjar vi att sopa upp gruset i centrum. Därefter arbetar vi oss ut mot ytterområdena. Våra maskiner går hela dagarna men även nattetid där det behövs. Därför är det viktigt att alla bilister följer reglerna för datumparkering. Annars blir det inte sopat överallt.

Noga fastställd plan

– Varje arbetslag består av minst tre fordon, berättar arbetsledare Jonatan Hellström. En vattenbil, en lastmaskin med frontsop och en lastbil med bogserad sandupptagare. Arbetslagen betar av område för område. De kan inte fara runt med dessa maskiner och ta en snutt här och en snutt där. Det är inte ett kostnadseffektivt sätt att jobba på, utan det går bara bort en massa tid på flytt av maskiner.

Bilar ett hinder

– Vi får ibland klagomål på att vi har slarvat, berättar Jonatan. Men felparkerade bilar gör att vi inte kommer åt att sopa överallt. Det kan se ut som att vi har slarvat när vi sopar, men det har helt enkelt varit felparkerade bilar i vägen.

Sopa gärna gångbanan

Fastighetsägare som har grusat halkiga gångbanor utanför sin fastighet, får gärna sopa ut gruset ut i gatan. Det underlättar vårt arbete med sopningen och vi behöver inte riskera att köra på staket och fasader med våra stora maskiner.

Men gruset från den egna fastigheten måste fastighetsägare själv ta rätt på (och det hör inte hemma i soptunnorna).

Följ sopningen på vår karta

Ivrig att sätta igång med fönsterputsningen eller rullskidåkningen?

Du kan följa arbetet med sopningen på vår karta

Och hur var nu reglerna för datumparkering?

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-04-20