Publicerad 2022-04-26

Det här gäller för brasor och fyrverkerier

Nu börjar det dra ihop sig inför valborg, och många vill fira med att tända eldar och skjuta fyrverkerier. Men det finns både regler och andra viktiga saker att tänka på.

Majbrasa

Vid den här tiden på året är risken för gräsbränder stor. Snön har börjat smälta bort och den starka vårsolen lyser på torrt fjolårsgräs. Då är det extra viktigt att vara försiktig när du eldar utomhus. Elden kan lätt spridas i vårvinden och det torra gräset. Därför är det viktigt att eldning sker med försiktighet, det är alltid du som eldar som ansvarar för att eldningen sker på ett säkert sätt.

I Östersunds kommun får du göra upp majbrasa, under förutsättning att det inte råder eldningsförbud på grund av brandrisk. Läs mer om vad du ska tänka på när du eldar och vad som gäller i Östersunds kommun på sidan Elda ute eller inne.

Fyrverkerier

Det är vanligt att vilja skjuta fyrverkerier på valborgsmässoafton. Men du får inte använda fyrverkerier i centrala Östersund utan tillstånd från polisen. Det finns även en rad platser utanför Östersunds centrum som det är helt förbjudet att använda fyrverkerier på. Tänk även på att det inte längre är tillåtet att använda raketer med styrpinne utan tillstånd och utbildning. Läs mer på sidan Fyrverkerier.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-04-26