Publicerad 2022-04-27

Niorna på Vallaskolan bäst i Sverige på hushållsekonomi!

Stort grattis till klass 9A och 9C på Vallaskolan som vunnit det svenska mästerskapet i privatekonomi! Klass 9A kom på första plats, och klass 9C kom på delad tredje plats.

— Det var 2 000 elever från hela Sverige som tävlade i år, så helt fantastiskt att Vallaskolan inte bara tog en, utan två pallplatser! Säger Annki Lindborg som är hemkunskapslärare på Vallaskolan.

Det svenska mästerskapet i privatekonomi, Money Quiz, är en frågetävling för högstadieelever om privatekonomi. Arrangörer är Svenska bankföreningen. Tävlingen är en del av European Money Week, som ska öka ungas medvetenhet om pengar och privatekonomi.

— Våra elever är väldigt duktiga på de här frågorna tack vare kunskap hemifrån, från skolan och att eleverna är engagerade. Det är viktigt att ha kunskap om privatekonomin med sig in i vuxenlivet.

På Vallaskolan är det ett samarbete mellan niornas lärare i hemkunskap och samhällskunskap som har gjort det möjligt för eleverna att vara med, och vinna i tävlingen. Det svenska mästerskapet gick av stapeln 1 – 25 mars.

— Jag berättade för klassen att de vunnit den 1 april och de trodde först att det var ett aprilskämt, så det tog ett tag innan de förstod att det var på riktigt, säger Annki Lindborg.

Tävlingen genomfördes på Kahoot!, en plattform för frågesport. Med hjälp av dator eller mobiltelefon fick eleverna svara på frågor på tid, och bäst kunskaper på kortast tid avgjorde tävlingen. I år har frågorna handlat om till exempel bytesrätt, öppet köp, räntor och reklamationsrätt.

Nu väntar Europafinalen den 10 maj då två elever från 9A ska möta vinnare från övriga Europa. Men först ska eleverna firas med tårta! Fredagen den 29 april bjuder Svenska bankföreningen på tårta, och delar även ut prispengar. Klass 9A får 10 000 kronor och klass 9C får 3 000 kronor till klasskassan att hitta på något roligt med.

— Tidigare år har eleverna fått åka till Bryssel och tävla, men på grund av pandemin blir det digitalt i år. Två av de tre elever som hamnade på prispallen i frågesporten kommer att få representera Sverige i Europafinalen, säger Annki Lindborg.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-04-27