Publicerad 2022-04-28

Valborg – en anledning att som förälder vara extra vaksam

I helgen är det valborg, en högtid som många förknippar med festligheter. Men det är även ett risktillfälle då unga riskerar att komma i kontakt med alkohol och andra droger, kanske för första gången.

TÄNK OM är en informationsinsats som vill ge tonårsföräldrar kunskaper och stöd kring ungdomar och alkohol. Här kommer några tips inför valborg.

Fem tips till tonårsföräldrar inför valborg:

  1. Visa att du bryr dig! Prata med din tonåring om valborg. Vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara.
  2. Bjud inte på alkohol, och köp inte ut. Forskning visar att ungdomar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och även dricker mer.
  3. Hjälp till att säga nej. Som förälder är det viktigt att ge sina barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej även när alla andra säger ja.
  4. Håll kontakten. Det är bra att till exempel bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att som förälder vara tillgänglig om något skulle hända.
  5. Kom överens med andra föräldrar. Pratamed andra föräldrar om hur de ser på alkohol, vilka tider som gäller för deras barn och liknande.

Fler tips:

www.tonarsparloren.se

www.tänkom.nu

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-04-28