Publicerad 2022-04-29

Föredömlig fordonstankning firades

Häromveckan fick tre enheter vid Teknisk Förvaltning på Östersunds kommun oväntat besök. På tröskeln stod kommundirektör Anders Wennerberg och energi- och klimatrådgivaren Helena Jansson, och i händerna bar de tårtor. Det var den föredömliga tankningen av tjänstebilarna som skulle uppmärksammas och firas.

Tanklock för gasbil.
Kommundirektör Anders Wennerberg med tårta i handen.

Kommundirektör Anders Wennerberg fick nyligen överraska ett antal föredömliga biogastankare vid Teknisk förvaltning med tårta till kaffet.

– Vi ville uppmärksamma och belöna de här enheternas föredömliga bidrag till att uppnå målet om en fossilfri kommunorganisation 2025. De har bevisat att man genom god planering och stort engagemang kan nå väldigt långt i den här ambitionen redan nu. Det var både trevligt och intressant att komma hit, och få höra mer om hur de har arbetat för att lyckas så här väl, säger kommundirektör Anders Wennerberg.

99 procent biogas i tanken

Det är arbetsgrupperna Fastighetsdrift Odensala/Torvalla och Frösön/Lugnvik samt Vaktmästargruppen vid Teknisk Förvaltning som alla lyckats uppnå så fina resultat när det gäller att tanka biogas istället för fosilbränslen.

– De ligger på 98-99 procent biogas i tanken. Det är fantastiskt fina siffror, tycker jag, och de här enheterna är definitivt värda en tårta, säger Helena Jansson, som är energi- och klimatrådgivare vid Samhällsbyggnad.

Fosilfritt och närproducerat

Till skillnad från naturgas är biogas ett helt förnybart bränsle som framställs ur biomassa. Biogas används till produktion av värme och el eller som fordonsgas. Biogas kan också produceras lokalt, vilket gör den mindre beroende av internationell handel och transport.

Biogasanläggning Jämtland Härjedalen

Östersunds kommun planerar att tillsammans med länets kommuner bygga en biogasanläggning intill Gräfsåsens avfallsanläggning. Här kan du läsa mer om hur ditt matavfall blir fordonsbränsle och biogödsel – alltså cirkulär ekonomi.

Läs mer om det här:

Länk till sidan "Biogasanläggning Jämtland Härjedalen" på ostersund.se

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-04-29