Publicerad 2022-05-05

5B på Vallaskolan är laddade för ”Vi i femman”-final!

Klass 5B på Vallaskolan är en av tre klasser från hela Sverige som lyckats ta sig hela vägen till final i ”Vi i femman” på Sveriges Radio. Plakat har snickrats i träslöjden, hejaramsan sitter som en smäck och klassens två representanter, Ester och Ebbe, är pirriga men redo för finalen.

bild på ett plakat där det står Kom igen nu valla

Foto: Emelie Strand

– Det känns bra men lite pirrigt eftersom man inte vet om vi vinner eller inte, säger en av killarna i klassen.

– Det känns jättestort att vi kommit så långt och det är svårt att tro att det är sant, fyller kompisarna i.

Förberedde sig med Lilla Aktuellt

För att komma med i ”Vi i femman” fick klassen göra ett uttagningsprov och det fina resultatet på provet tog dem vidare i tävlingen. För att träna inför provet hade de bland annat tittat på Lilla Aktuellt och gjort olika nutidstest.

bild på klassen

Foto: Emelie Strand

De två elever som fick allra bäst resultat, Ester Jakobsson och Ebbe Leiler, blev klassens representanter i tävlingen. De känner sig båda lite nervösa inför lördagens final, men tycker mest att det ska bli kul. Ester menar att hon kan lite om ganska mycket, medan Ebbe hoppas på några specifika frågor.

– Jag har pluggat på om Nato och om länderna i Europa. Jag har också tränat hemma med brädspelen ”Vem vet mest” och ”Röda tråden”, som påminner om tävlings­momentet Stegen i ”Vi i femman”.

Under finalen kommer hela klassen att vara på plats i studion. Med sig har de snygga plakat som snickrats och målats i träslöjden – och såklart en väl intränad hejaramsa.

Respekt för motståndarna

Klassen har bra koll på de blivande motståndarna, 5C på Ljungskileskolan i Ljungskile och 5B på Måsöskolan i Haninge. Extra stor respekt har de för Måsöskolan som har fått full pott i alla deltävlingar hittills.

– Men vi tror att vi har en chans! Det handlar om att ha lite tur också, säger klassen.

Finalen i ”Vi i femman” sänds i P4 Sveriges Radio och på SVT Barn 26 maj.

bild på elever

Foto: Emelie Strand

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-05-05