Publicerad 2022-05-09

”Magkänslan är väldigt viktig – lyssnar jag inte på den får jag oftast ångra det sen”

Östersunds kommun har målet att bli bästa kommun för kvinnor att driva företag i. I en artikelserie lyfter vi fram några av kommunens alla kvinnliga företagare, som kan inspirera andra som vill ta steget. Här möter vi Linda Lydén som driver Mäklarhuset, sedan 2009.

Arbetsmöte. Tre personer kring runt bord.

"Mina anställda är oerhört viktiga för mig och jag vill ge dem allt, samtidigt som jag ska driva ett hållbart och lönsamt företag", säger Linda.

Du jobbade som anställd innan du bestämde dig för att bli egen. Vad fick dig att ta steget?

– Jag kände att det fanns mycket som var bra i mäklarbranschen, och på de företag jag jobbade, men också att det fanns massor som jag ville förbättra och göra på ett annat sätt.

Hur gick starten av företaget till?

– Mäklarhuset hade funnits i stan i flera år, men mäklaren som drev byrån hade precis valt att lägga ner. Jag tog då kontakt med Mäklarhusets centrala organisation och sa att jag gärna öppnar här igen. Jag fick alltså möjligheten att ta över ett inarbetat varumärke, men samtidigt börja om från början och göra det till mitt.

Tvekade du aldrig inför att bli egen?

– Nej, aldrig. Jag var ung och kände mig väl oövervinnerlig. Visst funderade jag kring ekonomin men valde att se möjligheterna istället för problemen. Jag tänker att man måste våga för att vinna och är jätteglad över att jag gjorde slag i saken och inte bara gick och drömde. Magkänslan är väldigt viktig för mig och lyssnar jag inte på den får jag oftast ångra det sen. Känns något rätt kör jag på det!

Mäklarhuset är ett koncept där alla ni som driver en byrå är delägare, hur fungerar det?

– Det fungerar jättebra. Det finns många fördelar med att starta företag inom ett befintligt koncept, istället för att starta ”Linda Lydéns mäklarfirma”. Alla vi som driver en byrå inom Mäklarhuset är gemensamma ägare av huvudkontoret och varumärket, samtidigt som vi är lokala och kan anpassa vår verksamhet efter den egna marknaden. Det ger både trygghet och frihet.

Vad har varit viktigast för dig när du har byggt upp ditt företag?

– Att jag har kunnat skapa min egen företagskultur. För mig är det väldigt, väldigt viktigt att vi ser kunden, förstår deras behov, gör allt med hjärtat och aldrig utför jobbet på slentrian. Vårt jobb är att hjälpa och finnas till hands, det är helt enkelt ett serviceyrke.

Och vad tycker du är svårast?

– Att kombinera företagarrollen och mäklaryrket med att vara en bra chef. Mina anställda är oerhört viktiga för mig och jag vill ge dem allt, samtidigt som jag ska driva ett hållbart och lönsamt företag. Utmaningen är helt enkelt att både ta hand om kunderna och utveckla företaget samtidigt som jag ska hinna stanna upp och se om något inte fungerar i personalgruppen. Det är en balansgång som tror många i min situation känner igen sig i.

Har du alltid haft anställda?

– Ja, jag hade två anställda från start, en assistent och en tjej som var precis i slutet av sin mäklarutbildning. Det kändes viktigt att hinna fånga upp och lägga tid på de kunder som hörde av sig redan från start. Vi är helt beroende av kundnöjdhet och rekommendationer i vår bransch och jag valde därför att inledningsvis lägga pengar på personal istället för på en dyr lokal.

Hur mäter du framgång i ditt företag – när har du lyckats?

– Jag känner faktiskt fortfarande inte att jag har lyckats! Jag är inte nöjd i alla fall. Det är väl sådan jag är som person, jag vill aldrig stanna upp utan ständigt utvecklas. Men jag är otroligt glad och stolt över det jag har skapat och över de möjligheter jag har fått tack vare mitt företag.

Porträttfoto. Kvinna framför skyltfönster.

Få hjälp av Näringslivskontoret

Näringslivet är en viktig del i kommunen och ett bra företagsklimat är oerhört viktigt för Östersunds utveckling och framtid. Vi på kommunen vill förenkla företagarlivet och erbjuder därför stöd och aktiviteter för dig som företagare.

Näringslivskontoret

Artiklar i artikelserien om kvinnliga företagare

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-05-10