Svenska stadskärnors årskonferens till Östersund
År 2019 var det Östersund som utsågs till Årets stadskärna i Sverige. Därför är det nu vi som står värd för konferensen Svenska stadskärnors årskonferens, som inte kunnat genomföras förrän nu på grund av pandemin. Den kommer att genomföras den 18-19 maj, och lockar drygt 300 deltagare från hela Sverige.

Temat för årets konferens är hållbarhet. Hållbara och attraktiva städer, orter, stadskärnor, platser och centrum är en angelägen fråga som berör och påverkar oss alla, och behovet av vägledning, kunskap och inspiration är stort.
– Härligt att vi äntligen får välkomna alla dessa stadskärneutvecklare till oss. Här har vi mycket att visa upp, inte minst när det gäller hållbar utveckling. Jag tänker bland annat på hur vi länge haft detta fokus när vi planerat för trafik och nya stadsdelar och vår näringslivsstrategi för hållbar tillväxt, säger Anders Wennerberg, som Östersunds kommundirektör.
Upplevelser och inspiration
Att Östersund fortfarande är regerande titelinnehavare för "Årets stadskärna" är nog det enda positiva med uppehållet, menar Calle Hedman, Centrumutvecklare vid Destination Östersund, som står som värd för konferensen. Nu ser han fram emot att få växla upp igen.
– Att vi äntligen kan börja hålla konferenser och genomföra event här i Östersund igen känns otroligt roligt, och så viktigt för stadens näringsliv. Så nästa vecka tycker jag vi alla ska vara stolta över att vi bor i en stad som många reser till för att uppleva och inspireras av. Med det sagt så ser vi väldigt mycket fram emot att få hälsa gäster från hela Sverige välkomna hit till Östersund, visa upp vår fantastiska stad och att få lämna över titeln ”Årets Stadskärna” till en ny stad, säger Calle Hedman.
Årets stadskärna
På kvällen den 18 maj koras Östersunds efterträdare; Årets Stadskärna 2022.
– Utmärkelsen Årets Stadskärna delas ut till den svenska stad eller ort som visar på störst framsteg, utveckling och förnyelse av centrum. Det ska bygga på samarbete mellan både privata och offentliga aktörer, vilket Östersund har gjort på ett föredömligt sätt under många år, förklarar Annika Boman, styrelseledamot i Svenska Stadskärnor och juryns ordförande.
Juryns motivering för Östersund 2019
Det är lätt att snabbt komma till tals och få sina idéer och planer hörda av staden. Samtidigt omvandlats projekt till ordinarie verksamhet med långsiktiga mål. Näringsliv och kommun likväl som civilsamhället är delaktiga, planen är klar och målen är tydliga. Något som leder till att galna idéer kan bli en innovativ verklighet till stor glädje för invånare och besökare. ”Allt vi gör, gör vi för att människor ska tycka om vår stad!”
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera