Publicerad 2022-05-17

Ansökan om dispens för skolskjuts till hösten är öppen

Om du inte uppfyller kraven för skolskjuts kan du ansöka om dispens. Ansökan om dispens för skolskjuts till höstterminen 2022 stänger 22 maj.

illustration på en buss

Östersunds kommun ordnar skolskjuts för att elever ska ta sig till skolan. I första hand ordnar vi skolskjuts med bussar i linjetrafik. Men om du bor på en plats där det inte är möjligt att ta sig till och från skolan med linjetrafik, kan det vara aktuellt med skolskjuts i särskilt upphandlade bussar, mindre bussar, taxibilar eller färdtjänstfordon.

Om du har rätt till skolskjuts eller inte beror på hur långt du har till skolan, trafik­förhållandena, om du har någon funktionsnedsättning eller om det finns någon annan särskild omständighet.

Mer om rätten till skolskjuts

Du som har rätt till skol­skjuts behöver inte ansöka

Du som uppfyller kraven för skolskjuts behöver inte ansöka; du har automatiskt blivit beviljad. Vårdnadshavare till barn som fått skolskjuts har nu fått en turplanering (med information om barnets skolskjuts) via mejl. Kolla även i skräppost-mejlen.

Om du inte fått någon turplanering i inkorgen eller skräpposten har barnet inte fått skolskjuts. Då kan du ansöka om dispens.

Du som inte uppfyller kraven kan ansöka om dispens – senast söndag 22 maj

Du som inte uppfyller kraven för skolskjuts har möjlighet att ansöka om dispens. Till exempel på grund av trafikförhållanden, växelvis boende, funktionsnedsättning eller annan orsak. Beslutet om dispens gäller för ett läsår i taget, så du behöver göra en ny ansökan inför varje läsår.

Ansökan inför höstterminen 2022 öppnade 2 maj och stänger 22 maj. Du måste ansöka senast 22 maj för att vara garanterad skolskjuts till höstterminens start.

Ansök om dispens från skolskjutsregler via e-tjänst

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-05-17