Publicerad 2022-05-25

Elever mötte beslutsfattare och resonerade om en hållbar framtid

Under torsdag 19 maj möttes elever, beslutsfattare och representanter från näringsliv och kommun. Dagens tema var en hållbar framtid och cirkulär ekonomi. Mötet skedde inom projektet Resan till FN-konferensen som arrangeras av den ideella organisationen Framtidens röster tillsammans med ett antal kommuner runt om i Sverige.

bild på pysselstation

De deltagande eleverna kommer från åk 4-9 på Östbergsskolan och Parkskolan. Under ett antal månader har de arbetar med att ta fram framtidsvisioner av hur de önskar att framtiden ser ut, kopplat till miljön. I sitt arbete har de fått hjälp av hållbarhetsexperter på nationell nivå.

Dagen startade med en gemensam lunch för eleverna, varpå de begav sig till Österäng för att möta politiker, tjänstepersoner och representanter från näringslivet. På Österäng presenterade eleverna sina framtidsvisioner för såväl andra elever som för förtroendevalda och kommunanställda på olika förvaltningar.

Gemensamt för elevernas visioner var en ren och frisk miljö med mycket odling, eldrivna fordon och en god social hållbarhet där både utbildning och sjukvård stod i fokus.

Utöver elevernas ambitiösa presentationer pratade Östersunds kommun om hur vi ska nå en avfallsfri värld. Även Spilloteket fanns på plats där besökare kunde tillverka nya saker av gammalt spill från olika företag i kommunen. Dagen avslutades med middag i Folkets Hus med samtal om hållbarhet under festliga former.

Uppskattad dag: ”Den bästa dagen i mitt liv!”

Eleverna var glada och fulla av energi efter att ha fått fira det arbete de gjort under våren. En elev i femte klass uttryckte sig som:

- Den bästa dagen i mitt liv, jag har gått runt med ett leende på läpparna hela dagen!

Eleverna uppskattade att få berätta om sina arbeten för vuxna som ville lyssna. De förtroendevalda och kommunanställda var i sin tur väldigt imponerande och rörda över elevernas arbete och tankar.

– Eleverna har skapat hopp och tydliggjort för dessa vuxna vad vi behöver arbeta för att nå. Att lyssna på vad unga tänker är en viktig pusselbit för att beslutsfattare, näringsliv och kommunanställda ska kunna göra ett bra och relevant arbete som även är av vikt för unga, säger Viktoria Viklander, miljösamordnare på Barn- och utbildningsförvaltningen och en av de kommunanställda som ingått i projektgruppen.

Sverigeresan inför FN-konferensen

Resan startade 16 maj med besök i Gällivare. Sedan följde besök i Luleå, Härnösand, Östersund, Sundsvall, Motala, Karlstad, Lund och Malmö. Gemensamt för alla städer är att samtliga satsar på att bygga attraktionskraft genom hållbarhet.

Resan avslutas 2-3 juni i Stockholm inför FN-konferensen. Då bjuds FN-delegater och andra beslutsfattare in för att ta del av elevernas förväntningar.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-05-25