Publicerad 2022-05-30

Årets svensklärare jobbar på Vallaskolan!

Svenska Akademiens svensklärarpris 2022 har gått till en lärare på Vallaskolan ”som genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen"!

Det är Veronica Lundin Sköldqvist har fått Svenska Akademiens svensklärarpris 2022! Veronica är lärare i svenska som andraspråk för årskurs 4-9 på Vallaskolan.

— Jag blev så himla glad! Först förstod jag inte att jag fick priset, utan trodde att de ringde för att berätta att jag var nominerad och blev så glad bara för det. Och när jag förstod att jag fått priset började jag springa runt i lägenheten och tjoa och tjimma, säger Veronica.

Hon vet inte vem det är som nominerat henne, men hon har en Facebookgrupp som heter Veronicas undervisning, där hon lägger ut det hon gör på sina lektioner, något som är mycket uppskattat hos andra som undervisar i svenska som andraspråk. Kanske är det någon där funderar hon.

— Det är många som inte är behöriga SVA - lärare som berättar att de blir hjälpta av det jag lägger ut. Och jag får en chans att utvärdera och lära mig av min egen undervisning. Man är ändå rätt ensam i klassrummen.

Kvinna med mörkt hår står framför en skåpdörr som det sitter färgglada lappar med text på. Med ryggen mot fotografen står tre barn som pekar på olika lappar.

Prispengar till skola och lärare

Prisutdelningen sker i september på bokmässan i Göteborg. Förutom äran får Veronica 50 000 kronor och Vallaskolan 30 000 kronor. Skolans pengar vill hon ska användas till att köpa in skolmaterial, främst klassuppsättningar av böcker så alla kan läsa samma bok. Just skönlitteratur är något som hon gärna använder sig av i undervisningen.

— När vi läser tillsammans kan vi hjälpas åt att förstå, prata och diskutera det vi läser. Jag vill locka fram läsglädjen hos mina elever och jag tror att jag lyckas med det. I böckerna får eleverna språket i ett sammanhang, samtidigt som de får vara med om ett äventyr, en resa, säger Veronica.

Sina egna prispengar vill hon använda för att besöka en skola i ett annat land för att se hur de jobbar med språkundervisning där. Och köpa en massa böcker!

Svenska Akademiens svensklärarpris har delats ut sen 1987 och ska tilldelas lärare ”som genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen”.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-05-30