Publicerad 2022-06-01

Vet du att du kan få kostnadsfri energi- och klimatrådgivning?

Vill du spara pengar och minska ditt klimatavtryck? Östersunds kommun ger rådgivning om energieffektivisering och förnybar energi till hushåll, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar och organisationer. Rådgivningen är lokal, opartisk och kostnadsfri. 

Energi- och klimatrådgivning utomhus

Individuell rådgivning

Det finns många åtgärder för att minska energiförbrukningen, men har du koll på vilka åtgärder som är mest effektiva och passar dig bäst?

Kommunens energi- och klimatrådgivare hjälper dig med tips för att bli mer energismart. Du får en överblick över de alternativ du har att välja mellan och får samtidigt veta hur du gör för att påverka klimat och miljö så lite som möjligt.

Så kontaktar du oss

För att komma i kontakt med kommunens energi- och klimatrådgivare kan du mejla vår energi- och klimatrådgivare eller ringa Kundcenter på 063-14 30 00. Du kan också hitta information om energi- och klimatrådgivning här på Ostersund.se. Ibland har vi rådgivning på biblioteket och andra offentliga ställen som mässor, miljödagar och liknande aktiviteter.

 • Helena Jansson
  Energi- o Klimatrådgivare
  helena.jansson@ostersund.se

Exempel på frågor där energi- och klimatrådgivaren kan hjälpa dig:

 • Hur du kan minska energianvändningen i ditt hem
 • Vilka för- och nackdelar det finns med olika uppvärmningssystem
 • Hur du kan använda solenergi för värme, varmvatten och el
 • Vad du bör tänka på när du ska renovera eller bygga nytt
 • Vilka lampor det finns på marknaden och hur du kan inreda med ljus efter behov
 • Vilka aktuella bidrag och stöd det finns att söka på energiområdet
 • Rådgivningen omfattar även transporter, som vad du ska tänka på och vilka stöd som finns vid installation av laddplatser för bilar.

Om energi- och klimatrådgivning

Energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst för privatpersoner, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar, privata flerbostadshusägare samt föreningar och organisationer.

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen finansieras helt eller delvis med bidrag från Energimyndigheten.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-06-01