Publicerad 2022-06-02

Valåret 2022: Därför är din röst så viktig för kommunen!

Höstens val närmar sig. Då har du chansen att påverka vem och vilka som ska vara med och ta de politiska besluten kommande fyra år – här i din kommun. Vi bad Alexandra Karlsson, nämndsekreterare och registrator på kommunkansliet, berätta om varför hon tycker det är viktigt att rösta i kommande kommunval.

Alexandra står i dörren till Rådhuset.

Alexandra Karlsson, nämndsekreterare och registrator på kommunkansliet.

Varför är det viktigt att rösta i kommunvalet, det är väl ändå Riksdagen som stiftar lagarna?

– Riksdagen bestämmer en hel del, men de allra flesta beslut som rör vår vardag – om skolor, idrottsanläggningar, äldreboende, bostadsområden och så vidare – tas faktiskt av våra lokala politiker. Genom att rösta, och eventuellt också kryssa för en viss person, kan vi i hög grad påverka de beslut som tas.

Hur gör jag för att rösta på en viss person och kan jag rösta på vem som helst?

– Nej, du kan inte rösta på vem som helst. Om du vill personrösta finns två alternativ; antingen kryssar du en person som redan står listad på partiets valsedel eller så skriver du dit ett eget namn. Partierna kan dock välja att ha låsta eller icke låsta valsedlar och det är bara på de icke låsta valsedlarna som väljarna kan skriva dit egna namn.

Den person du röstar på måste också representera ett parti som deltar i valet. Det går alltså inte att skriva ett namn på en helt blank valsedel, utan partitillhörighet. Personen som du röstar på måste också ha lämnat sitt samtycke till länsstyrelsen.

Vad krävs för att personen jag kryssar eller skriver dit ska bli vald?

– Det beror dels på hur många platser partiet får i kommunfullmäktige, dels på vilken plats just den personen har på partiets valsedelslista. Antalet platser som partiet får i kommunfullmäktiga avgörs genom räkning i vallokalen, på själva valnatten. Därefter räknar Länsstyrelsen antalet personröster och utifrån det bestäms vem som får vilken plats.

Vanligast är att de översta personerna på respektive valsedel tar plats i kommunfullmäktige, men om någon annan får tillräckligt många personkryss får den personen en av platserna i stället. Den valde personen måste då få minst 5 procent, och minst 50 stycken, av partiets röster till kommunfullmäktige.

Slutligen, vilka är det egentligen som sitter i kommunfullmäktige?

– Det är helt vanliga medborgare, som du och jag. Väldigt få kommunpolitiker har politiken som heltidsjobb och de jobbar till vardags inom alla tänkbara branscher. Det bästa när du väljer dina kommunpolitiker är att hitta dem som du kan identifiera sig med, som talar sig varma för frågor som just du brinner för – som du tycker representerar dig och dina värderingar bäst!

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-06-02