Publicerad 2022-06-03

Gyllene besök på Gräfsåsens avfalls­anläggning

Under vintern och våren har Avfall VA gömt gyllene biljetter bland mat­avfalls­påsarna. Den som hittat en biljett har vunnit en guidad tur på Gräfsåsens avfalls­anläggning. Här kan du följa med på en av turerna tillsammans med en lycklig vinnare.

Gyllene biljett bland avfallspåsar.

Det var dags att byta mat­avfalls­påse hemma hos Inga Sjöberg. Då trillade det ut en gyllene biljett ur bunten. "Jag blev väldigt förvånad", säger Inga.

Under vintern 2021 och våren 2022 har Avfall VA gömt gyllene biljetter bland mat­avfalls­påsarna. Den som hittat en biljett har vunnit en guidad tur på Gräfsåsens avfalls­anläggning.

Under tisdagskvällen 31:a maj var en lycklig vinnare på besök tillsammans med några vänner och fick lära sig massor om Östersunds kommuns avfallshantering.

– Jag berättade om biljetten när jag åt middag med några av mina vänner. De nappade direkt och ville följa med, berättar Inga.

Sällskapet anlände till Gräfsåsens avfallsanläggning strax efter klockan 16 och blev insläppta av nuvarande arbetsledare men framtida enhetschef för avfall- och avloppsanläggningar Christian Thorgerzon.

– Det är inte alla dagar vi får chansen att berätta om vårat arbete på ett så här personligt sätt, menar han.

flera personer med varselväst står och tittar på komposthögar på Gräfsåsens avfallsanläggning

Nya påsar till en framtida biogasanläggning

På Gräfsåsens avfallsanläggning hamnar bland annat restavfall, matavfall och avfall från återvinningscentraler och företag. En del behandlas på plats och en del skickas vidare till förbränning och återvinning.

Just matavfallet komposteras tillsammans med trädgårdsavfall och blir till jord. Detta kommer att förändras 2025 när en biogasanläggning ska stå klar.

– Idén med de gyllene biljetterna var ett sätt att dra uppmärksamhet till vårat byte av matavfallspåsar från bioplast till papper. I den nya biogasanläggningen bryts bioplastpåsar ner för långsamt och trasslar in sig i maskineriet, förklarar Pernilla Cederlöf, kommunikatör på Avfall VA. Vi har bytt påse redan nu för att ge medborgarna lite tid på sig att vänja sig vid bytet.

– Vi har lärt oss massor idag, försäkrar Inga och hennes sällskap innan de beger sig hemåt. Utrustade med både matavfallspåsar och miljötrattar som souvenirer.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-06-03