Publicerad 2022-06-08

Inför studenten: Att säga nej gör skillnad. Köp inte ut alkohol till minderåriga

Att vara förälder till en tonåring är ofta underbart. Men ibland också komplicerat. Att säga ja är roligare än att säga nej. Men att köpa ut alkohol till sin tonåring innebär varken ökat förtroende eller att ni kommer närmare varann. Effekten kan bli den rakt motsatta. Din tonåring tvivlar på vad du menar när du både varnar och köper ut.

glada studenter

Den enskilt största källan till alkohol för tonåringar är flickvän/pojkvän, kompisar eller kompisars syskon. Det är bra för dig som förälder att känna till. Kanske du kan prata med dem som är strax över 20 år i din tonårings närhet?

Kanske tänker du att du kan lära dina tonårsbarn att dricka lite lagom genom att bjuda dem på alkohol i hemmet? I själva verket lär du dem bara att dricka. All forskning visar att ungdomar som blir bjudna hemma dricker mer alkohol är kompisar som inte blir bjudna i hemmet.

Tips till dig som är tonårsförälder

Prata med din tonåring…

En nära relation mellan dig och din tonåring skapar bättre förutsättningar för ett bra samtal – då kan ni skapa en gemensam överenskommelse om att det faktiskt inte är okej att tonåringar dricker alkohol.

…på din tonårings villkor

Var beredd att lyssna och diskutera med din tonåring snarare än att diktera villkoren. Då skapar du bra förutsättningar för ett givande samtal. Så sänk garden och kom ihåg att du är den viktigaste personen i din tonårings liv (trots att det inte alltid känns så).

Här har vi samlat fyra enkla tips på vad du som förälder kan göra för att du och din tonåring ska nå varandra.

1. Visa intresse

Försök prata om allt möjligt i vardagen. Då blir det naturligt, och odramatiskt, att prata om lite svårare grejer som alkohol, narkotika, sex m.m. Men undvik att berätta ingående om egna erfarenheter kring alkohol. Förtroende vinner du bäst genom att lyssna och visa intresse för ditt barns resonemang.

2. Berätta att du bryr dig

Berätta att du bryr dig om din tonåring och att du faktiskt är orolig emellanåt. Förklara gärna vad du är rädd ska hända. Som tonåring så mår man faktiskt alltid bra av att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig om.

3. Undvik förhörsmetoder

Fastän det kan vara svårt så är det bra om du kan undvika att utsätta din tonåring för regelrätta förhör. Annars är risken stor att tonåringen känner sig ansatt och anklagad och svaren blir då lätt undanglidande eller direkt osanna.

4. Få din tonåring att berätta. Allt och lite till

Uppmuntra din tonåring att berätta den osminkade sanningen. Om gårdagens fest och vad som gick rätt och vad som eventuellt gick snett. Mycket är vunnet om din tonåring känner att vad som helst går att avslöja utan att du för den sakens skull går i taket!

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-06-08