Publicerad 2022-06-08

Obemannade öppettider på återvinningscentralen i Lit till hösten

Den 2:a maj fick återvinningscentralen i Lit utökade öppettider. Men till hösten ska man kunna besöka centralen under ännu fler tider än de bemannade öppettiderna. "Vi vill göra det enklare för våra medborgare att besöka oss", säger Joakim Björklund, verksamhetsutvecklare för Avfall återvinning i Östersunds kommun.

Att kunna besöka återvinningscentralen när det är obemannat är ett koncept som finns på flera återvinningscentraler i Sverige, bland annat på Hörnefors återvinningscentral i Umeå. Där kallar man det ÅVCPlus. Vad det ska heta i Östersunds kommun är inte helt bestämt ännu.

Tanken är att besökare kan anmäla sig till en kortare utbildning som kommunen håller i för att få behörighet. Sedan kan behörigheten antingen registreras på körkortet eller delas ut som ett fysiskt kort. Därefter är det bara att dra kortet vid entrégrinden och man kan åka in med sitt avfall.

– Man tar ”körkort” för att få vara på ÅVC även fast personalen inte är där, förklarar Joakim. Och det bästa är att det här är helt gratis.

Enklare att besöka återvinningscentralen

– Vi gör det här för att förenkla för våra medborgare. Vi vill kunna utöka våra öppettider utan att behöva anställa mer personal. Och även om det alltid är trevligt att träffas på återvinnings­centralen så är vi övertygade om att många klarar sig ganska bra själv. Därför tror vi att det här kommer bli en jättebra lösning, säger Joakim.

En liknande lösning planeras för Brunflos återvinningscentral men Lit blir först ut med att ta Östersunds kommuns återvinningscentraler in i framtiden.

– Vi kommer inte att göra Lits återvinningscentral helt obemannad. Vi kommer ha öppet som vanligt med personal också.

Viktigt med feedback från besökarna

De första användarna av ”körkortet” kommer att bli extra viktiga.

– Deras tankar och idéer kring vad som funkar bra och vad vi skulle kunna göra annorlunda kommer att bli jätteviktiga för oss. Man ska inte se sig som försökskanin, utan snarare en del av projektet, menar Joakim.

Hur kan man slänga sitt skräp på obemannade tider?

Man går en utbildning som kommunen håller i.

När kan man gå utbildningar?

Till hösten. Håll utkik i nyhetsflödet på ostersund.se och i våra sociala medier!
Avfall VA Östersund på Facebook
avfallvaostersund på Instagram

Var kommer konceptet att finnas?

Till en början bara i Lit men i framtiden kanske även i Brunflo.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-06-08