Publicerad 2022-06-29

Minnesgärdets naturområde öppnar för allmänheten 1-31 juli

Saknar du att ströva på stigarna längs sjön vid Minnesgärdet? Då får du passa på i juli! Vi öppnar upp en del av området för alla sommarnjutare. Men tänk på att vissa delar fortfarande är avstängda.

Bygget av det nya vattenverket vid Minnesgärdet innebär att stora delar av det populära naturområdet där har varit och kommer att fortsätta vara stängt för allmänheten en längre tid. Men under juli månad den här sommaren kommer kommunen att öppna upp delar av området för att man ska kunna bada, grilla och promenera på stigarna längs stranden.

- Vi vet att många tycker om att vistas nere vid Minnesgärdet, kanske främst på sommaren. Det är en fin plats, säger Ola Eckerdal, projektledare på Östersunds kommun. Därför har vi valt att öppna nu under juli månad.

Vissa delar är fortfarande avstängda

Delen som öppnas är naturområdet från parkeringen nedanför järnvägsövergången och stranden bort mot Odensala. Gång- och cykelvägen mot Odensala kommer att vara fortsatt stängd men man kan ta sig fram via stigarna istället.

Gång- och cykelvägen från bron över järnvägen och fram till parkeringen vid naturområdet kommer också att vara fortsatt stängd.

- Det kommer att finnas en hel del avspärrningar kvar. Det är väldigt viktigt att respektera dem och inte gå förbi dem, även om man hittar ett hål eller en öppning. Det kan vara livsfarligt, varnar Ola.

Att gå igenom avspärrningarna kan vara farligt

Minnesgärdet är just nu en arbetsplats där schaktning, grävning, anläggning av ytor med mera ska kunna ske utan att riskera att skada någon, särskilt inte allmänheten.

Det är ett problem när människor som inte ska vara på området ändå är det. De syns inte och de är i vägen för arbetet.

- Det är inte alltid så lätt för maskinförare att se en människa. Speciellt en som inte ens ska vara där. Vi har haft några händelser med obehöriga personer som varit inne på området. Det hade kunnat gå illa men det har tack och lov gått bra, berättar Ola.


Här kan du hålla koll på vad som händer med bygget av vattenverket.

Kartbild över vilken del av Minnesgärdet som är öppet i juli

Det skuggade området är öppet för allmänheten 1-31 juli. Den röda, streckade gång- och cykelvägen är stängd.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-06-29