Publicerad 2022-07-12

Valet 2022: För förstagångsväljare

Om det är första gången du ska rösta i valet kan du ha frågor om hur ett val går till. Här har vi samlat information och länkar för dig som är förstagångsväljare.

bild på en skylt där det står Vallokal

Läs på om valet

Vad är egentligen ett röstkort? Vilka olika sätt kan du rösta på? Och vad behöver du ha med dig när du ska rösta? Det är frågor som du kan få svar på genom att läsa på om hur ett val går till.

Tänk på att välja tillförlitliga källor

Det kan vara till exempel valmyndigheten.se eller seriösa nyhetsmedier. Du hittar också mer information om hur du röstar på vår webbsida om valet.

Välkommen på valskola!

Om du vill veta hur du gör för att rösta kan du också besöka vår valskola som är öppen mellan 15 augusti - 9 september. Där får du lära dig varför det är viktigt att rösta och hur du gör. När valskolan är bemannad kan du prova på att rösta.

Varför är det viktigt att rösta?

Det är viktigt att rösta för att kunna påverka samhället och för att måna om vår demokrati i Sverige. Genom att rösta på partier och representanter kan du påverka samhällsfrågor, som kan beröra exempelvis utbildning och skola eller miljö.

Partierna tycker olika i olika frågor. Hittar du inget parti som du känner att du vill rösta på kan du välja att rösta blankt. Då visar du att du har röstat, men påverkar inte fördelningen mellan hur många mandat partierna får.

Var uppmärksam på desinformation

Tänk på att all information du nås av kring val och partier kanske inte stämmer. Vissa personer och organisationer sprider desinformation för att vilseleda och påverka människor att rösta på ett särskilt sätt.

Det finns också personer som sprider felaktig information i tron att den är riktig.

Tänk även på vad du delar på sociala medier, så att du inte bidrar till att sprida felaktig information.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-07-12