Publicerad 2022-07-22

Östersunds kommun välkomnar de första ukrainska flyktingarna i det organiserade flyktingmottagandet

I början av augusti välkomnar vi ett 20-tal ukrainska flyktingar till Östersund som närmast kommer ifrån anläggningsboendet i Ragunda. Kommunen har tidigare hjälpt flyktingar från Ukraina som har tagit sig hit på egen hand. Det här blir de första som kommer i ett mer organiserat mottagande.

Östersundshjärtat i Ukrainas färger

Den 1 juli trädde en ny lagstiftning i kraft som ger de ukrainska flyktingarna möjlighet till ett mer långsiktigt boende. Den nya lagstiftningen reglerar bland annat fördelningen av flyktingar mellan kommuner.

Det är Migrationsverket som har fastställt de fördelningstal som gäller på kommunnivå. Östersunds kommun har blivit tilldelade 192 personer i kommuntal, det betyder att vi fram till årsskiftet kommer att erbjuda möjlighet till boende i Östersund till 192 ukrainska flyktingar.

Ett första mottagande i början av augusti

De som kommer hit nu, ifrån boendet i Ragunda, kommer att erbjudas möjlighet till boende i Östersund. Vi ordnar också med möblering av bostäderna, förskola/skola, fritidsverksamhet, tolkar med mera.

Senare i augusti kommer vi att välkomna fler ukrainska flyktingar till Östersund.

Här hittar du mer information från Östersunds kommun om kriget i Ukraina

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-07-22